Els rupits ja són aquí

El rupit (Erithacus rubecula) és un ocell molt popular i conegut pel nom de pit-roig. Ara al Maresme hauriem d'utilitzar només la paraula rupit, nom típic d'aquest ocell a la comarca, no recollit a les guies convencionals, així doncs depen de nosaltres que aquest nom no desapareixi.

El rupit cria amb certa freqüència al Montnegre, dins els alzinars i boscos frescals, però és a la tardor quan es fa més evident a qualsevol superfície arbrada. A més els individus hivernats, que venen del centre i nord d'Europa són molt confiats i és fàcil veure'ls quan passegem per boscos, parcs i jardins.

Aquest ocell té un cant molt melòdic, amb detalls "metàl·lics",que el podem sentir tot l'any, sobretot ara a la tardor i l'hivern. És l'ocell que més fàcilment sentirem si passegem pel bosc aquesta època.

A diferència del que molta gent creu, el cant no és un divertiment de l'ocell, ni un expressió d'alegria, sinó que li serveix per atraure la femella a la primavera i rebutjar els altres mascles, o durant la tardor i l'hivern té un sentit estrictament territorial, fins i tot les femelles canten i marquen territori fora de l'època de cria.

És dels pocs ocells, juntament amb el rossinyol, que amb un cant molt bonic el podem escoltar cantar durant la nit, a alguns llocs a llocs tant estranys com al rial Pau Costa, davant l'escorxador, i fins i tot al Passeig de mar.

Afegeix un comentari nou