Nadal amb La Bressola

Es roda a Arenys de Mar el programa que emetrà Televisió de Catalunya la nit de Nadal, on sis cantants versionen cançons populars acompanyats d'alumnes de La Bressola

Lluís Gavaldà s'acomiadava entusiasmat ahir de la trentena de nens i nenes que havien baixat des de Prada per participar en el rodatge del programa que ha d'emetre TV3 la nit de Nadal. Durant unes hores havien compartit un escenari acollidor que els traslladava enmig d'una pista de circ d'època en què es va reconvertir l'antic escorxador municipal per a l'ocasió. Envoltats de llums, capgrossos i trastos vells, els joves protagonistes es transformaven en uns petits Oliver Twist que s'engrescaven a versionar El noi de la mare i En Joan del riu. Un altre dels convidat, Gerard Quintana, esperava pacient el seu torn mentre escoltava els infants de La Bressola escalfar les veus entonant una cançó que es veu d'una hora lluny, picant de mans i somrients, que els entusiasma. La mestra que els acompanya m'explica que és una de les cançons recuperades a Perpinyà i de les preferides d'aquests alumnes d'entre 8 i 12 anys que aprenen junts a les aules. “Aquestes anades i vingudes pels concerts són fantàstiques per a ells, perquè els obre els ulls, ja que veuen que hi ha món més enllà de l'escola on també es parla el català”, afegeix.

El projecte de La Bressola va arrencar el 2008, quan va sortir un primer disc amb l'objectiu de promoure les escoles que a la Catalunya Nord ofereixen educació en català. Coincidia amb els 30 anys de la seva existència. Avui en dia hi ha més de 700 alumnes de la Catalunya Nord repartits en vuit escoles de La Bressola que depenen en bona part de les aportacions de les famílies i de l'ajut que reben de la Generalitat, ja que estan exclosos de l'educació pública francesa.

En el programa televisiu Bressola de Nadal si veuran també Anna Roig, Refree, Mazoni i Lídia Pujol. Tots faran versions de cançons populars catalanes arranjades pel músic i compositor Xavi Lloses. El programa posarà imatge a les llegendes, rondalles i mites que s'amaguen darrere les lletres de les cançons tradicionals. L'actor Pepo Blasco serà el fil conductor del muntatge ideat per l'arenyenc Lluís Danés, que un cop més ha pensat en la combinació de la música, la dansa i les acrobàcies de circ per a un espectacle. “És el que sé fer”, explicava ahir entre una actuació i l'altra. Una fórmula que fins ara li ha funcionat amb èxit, com en la seva darrera obra, Llits, que va estrenar al Teatre Nacional.

Actualment el Grup Enderrock i La Bressola preparen el segon disc, que a més d'escoltar-se en el programa de Nadal de TV3 es presentarà al Petit Palau del Palau de la Música el 15 de desembre, amb la participació de tots els artistes. L'edició del CD es distribuirà gratuïtament amb les revista Enderrock del mes de desembre i en sortirà una segona edició que es posarà a la venda.

Us deixo aquí mateix, en exclusiva pels arenyautes, la versió d'en Joan del Riu, que vaig poder sentir i veure cantar a en Lluís Gavaldà i els nins i nines de la Bressola i que forma part del CD que surt amb l'Enderrock. Per veure l'escenografia caldrà esperar a Nadal.

Afegeix un comentari nou