Al mar també hi ha tortugues

Al Mediterràni també hi trobem tortugues, de les tres espècies presents, la més freqüent és la tortuga babaua (Caretta caretta). A la nostra costa és més abundant durant els mesos càlids de primavera i estiu. De totes formes no solen freqüentar les aigües properes a la costa, sent presents mar en fora entre les 15 i 25 milles.

Els agrada molt prendre el sol a les hores de més calor, just quan les podem veure flotant sobretot si la mar està en calma. Sembla, per estudis genètics, que la majoria de tortugues que visiten les nostres costes han nascut al Golf de Méxic i a la Península de Florida que arriben a la Mediterrània gràcies a la corrent del Golf. A la Mediterrània Oriental es coneixen algunes platges on aquesta espècie fa la posta, però sembla que aquesta població, paradoxalment no arriba a les nostres costes.

De totes formes hi ha algunes dades recents de reproducció d'aquesta éspècie a les costes ibèriques:
- el 27 de juliol de 2001 una tortuga va fer el niu a la platja de Vera d’Almeria. Van néixer 42 tortuguetes.
- a finals de juliol de 2006 un altre niu va ser realitzat a la platja de Puçol de València. No va ser fins l’onze d’agost, quan un temporal va deixar al descobert el niu, que va ser detectat. Es va traslladar a la Punta del Saler i finalment , van néixer 37 tortuguetes.
- a finals d’agost de 2006 una tortuga va niar a la platja del Pla de l’Ós de Premià de Mar. Van néixer 54 tortuguetes.

Esperem que en un futur no massa llunya pugui criar a les nostres platges.

3 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

esperanceta

Torugues a la platja de Premià

Enviat per esperanceta el Dg, 05/12/2010 - 12:12

En principi les tortugues tornen i fan niu a la platja on han nascut?
El fet que una tortuga fes la seva posta a Premià? pot tenir a veure amb el fet dels alliberaments que hi ha anat fent, al llarg d'aquests anys, la gent del CRAM?

molt interessant aquest article, i els altres que bvas publicant.
gràcies

Josep

enricbadosa

t

Enviat per enricbadosa el Dll, 06/12/2010 - 19:35

Sí, la resposta és sí a les dues qüestions.

Tornen a fer el niu a la platja on l'han fet, a més el niu que es va trobar al mes d'octubre es calcula que la posta l'havien fet durant el més de juliol, imagina sombrilles, neteges de platja cada nit... i varen sortir les tortuguetes!!!

I també aquesta reproducció es relaciona amb la solta de tortugues durant 12 anys a la platja de Premià. Al Saler, on se van reproduir a València, també hi ha un centre de recuperació de fauna marina. Ara s'estan plantejant deixar les tortugues a platges més ben conservades com el Delta de l'Ebre.

Fins aviat

Enric

annabel moreno nogué

Benvolgut Enric, Sóc Annabel

Enviat per annabel moreno nogué el Dm, 07/12/2010 - 12:47

Benvolgut Enric,

Sóc Annabel Moreno Nogué, regidora de Medi Ambient. Em poso en contacte amb tú, doncs després de llegir el teu apunt al bloc, m'agradaria concertar una visita amb tú. Fa temps que ens volta una idea pel cap i potser ens pots ajudar.

Si et vols posar en contacte amb mi el meu telèfon és 937959905 o bé el correu morenona@arenysdemar.cat

Cordialment

Annabel Moreno Nogué