Referèndum és democràcia (II)

La campanya "Referèndum és democràcia", impulsada per Xavier Mir, ha visualitzat fa pocs dies la posició de l'alcaldable del PSC, en Ramon Vinyes.

Jo entenc aquesta campanya com una excel·lent oportunitat per parlar, discutir i debatre de forma serena sobre el dret a decidir i les conseqüencies de l'exercici d'aquest dret. Per tant, aprofito les respostes d'en Ramon Vinyes per fer les següents reflexions:

En Ramon Vinyes, que no respon a la 1ª pregunta, apunta que els catalans ja disposem dels mecanismes per expressar-nos de forma lliure i democràtica. Això és veritat però només parcialment, ja que no podem expressar-nos de forma lliure i democràtica sobre si volem (o no) abrigar la nostra condició de nació amb l'estructura d'un estat sobirà. Avui, aquesta consulta a la ciutadania no està legalment permesa per la Constitución Española. Per això, discrepo de la resposta d'en Ramon Vinyes quan atorga a una maduresa de la ciutadania que aquesta consulta fos possible. Que sigui possible no depèn de la ciutadania sinó de l' Estat espanyol que no hauria de considerar "fora de la llei" que un Parlament sotmetès la seva ciutadania a una consulta d'aquesta mena.

Finalment estic d'acord amb en Ramon Vinyes sobre que ens hem d'interessar per integrar Catalunya a Europa. Però això no és incompatible amb fer-ho des d'una Catalunya sobirana. Que no estan integrades a Europa França, Bèlgica o Alemanya? Això vol dir que el problema no és de fronteres.

Afegeix un comentari nou