Càmera i acció!
Enviat per @elenaferranr el
Alumnes de segon d'ESO de l'institut Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar participen durant el curs en uns tallers de cinema que es fan a vuit centres catalans
Per primer cop s'han posat darrere d'una càmera i han pogut gravar el seu primer minut d'una pel·lícula com a autèntics directors de cinema. No ha estat fàcil però sí molt engrescador per tots ells. Són joves de 13 anys, d'una de les aules d'ESO, que ja esperen a divendres per fer les tres hores en què s'organitza el taller. El tutor del grup, Miquel Ribas, explica que a més d'endinsar-se en la creació cinematogràfica s'estan treballant molts altres aspectes com ara assumir responsabilitats i tasques a més de l'adquisició de coneixements tant d'expressió i llenguatge com de cultura visual o plàstica. L'objectiu del taller és precisament explorar aquestes potencialitats pedagògiques que hi ha darrere el cinema.
La primera prova de foc per als alumnes han estat les sortides que han fet per gravar el que anomenen els Minuts Lumière. Alguns dels joves van escollir l'exterior i es van passejar pel mercat per anar a gravar. D'altres, en canvi, van preferir fer-ho a dins la pizzeria familiar d'un d'ells. L'elecció del plató cinematogràfic implica una descoberta de l'entorn que en algun cas va traspassar les fronteres de Canet ja que un dels grups va quedar a la tarda, fora de l'horari lectiu, per anar caminant fins al port d'Arenys per gravar en un minut l'entrada d'una barca retornant de pescar. “El que t'agrada més és veure com els interessa”, assenyala Ribas. Des de l'inici de curs han rebut la formació més teòrica i tècnica de Pep Garrido, guionista i realitzador. Un cop familiaritzats amb tot l'equip professional i superat aquest primer pla cinematogràfic hauran d'aconseguir fer una seqüència i acabar el curs fent un curtmetratge. Tot plegat haurà de girar entorn de l'eix central que es vol destacar en aquest curs de com filmar un personatge.
El projecte Cinema en curs és una iniciativa de l'associació d'A Bao A Qu que és possible gràcies al suport del Conca (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts), el Departament d'Educació de la Generalitat, l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, i els ajuntaments d'Alcarràs, Amer, Bordils, Sant Pere de Ribes i Sant Vicenç de Castellet. També hi col·labora la Filmoteca de Catalunya, on està previst que els joves facin una sortida, la Universitat Pompeu Fabra i la Cinémathèque Française. Aquest curs es desenvolupa la sisena edició d'aquest projecte, en què participen gairebé 300 alumnes, més de 30 docents i 10 professionals del cinema. Des de l'institut de Canet confien poder continuar l'experiència el curs vinent presentant-se en una nova convocatòria. Mentrestant van sorgint idees de com aprofitar tot el que ja han après i una possibilitat seria rodar un lip-dub al centre i així implicar-hi al màxim nombre d'alumnes. Una bona excusa per fer servir la imaginació i posar les càmeres en acció.