El duet de Josep i la Mare de Déu


Els Pastorets musicals del Centre Moral d'Arenys de Munt queden finalistes en els premis Ateneu en la categoria de creativitat en la cultura popular i tradicional

Fa nou anys que a Arenys de Munt es van renovar i van provar de fer uns Pastorets musicals. L'invent va sortir bé i la prova és que acaben de rebre un reconeixement en quedar finalistes dels premis Ateneu. Tot i quedar a les portes d'endur-se un guardó, el director de l'espectacle, Joan Mas, es va mostrar satisfet perquè s'ha valorat també el projecte que tenen entre mans i que mobilitza un centenar de persones, entre actors, músics i tècnics. La idea original de posar-hi música parteix del grup de teatre Cocou, que com va confessar des d'un principi pretenia “jugar a fer un musical”. La cosa, però, s'ha anat professionalitzant, tal com admet el director, i ara els actors que hi intervenen ja tenen nocions musicals. Començant per la trentena d'alumnes de l'escola de teatre del mateix Centre Moral i per altres joves que s'han engrescat a participar en la iniciativa.

Aquesta temporada s'hi incorpora una fornada de joves d'entre 16 i 25 anys que aporten noves cançons al repertori, amb temes propis i d'altres de versionats. El director destaca les aportacions que han fet tots ells, com ara el duet de Sant Josep i la Verge Maria, en què els mateixos actors han creat la música i la lletra per a la seva intervenció. També les nimfes que apareixen en aquest imaginari nadalenc s'han fet al seu gust els temes. Tot plegat, sota la direcció musical de Núria Colomer i amb una orquestra en directe amb sis músics que dirigeix Pep Vidal. En les peces musicals s'escoltaran nous instruments com són el violoncel i el saxo.

Tot plegat mobilitza un centenar de persones, entre tècnics, actors i músics, per oferir les dues úniques representacions que es fan per Nadal i Sant Esteve. Un espectacle que transporta a dalt l'escenari des dels més veterans, el personatge de l'avi que a la realitat té 84 anys, fins a les futures generacions del Nen Jesús, que només té set mesos.

D'altra banda, més al nord de la comarca, el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda afegeix a la ja tradicional peça dels Pastorets una nova edició dels recordats i irreverents Pastorrats. En faran tres representacions fora de les dates estrictes de Nadal –els dies 23, 29 i 30 de gener–, però l'obra mantindrà el caliu de les festes gràcies a una ambientació pràcticament idèntica que la dels seus germans grans, però amb una bona dosi d'humor i fina ironia. Dirigits pels actors Xevi Gómez i David Verdaguer, els Pastorrats es van emancipar el 2008 de la costumista visió de Folch i Torres per reinventar-se en una història en què els personatges menors agafen protagonisme i es toquen temes d'aquells que les orelles dels més menuts no han de sentir. Per això, l'espectacle no es recomana a menors d'11 anys i per a adults massa sensibles. Asseguren que el riure està assegurat al cent per cent.

Afegeix un comentari nou