Aniversari

Sí, el dia 17 de febrer farà 62 anys de la seva mort, més ben dit del seu afusellament, i és per això que el seu record encara és més viu en tots nosaltres. I ara que tinc l'oportunitat de poder-ho expresar i fer-ho amb els arenyautes, i he après a fer anar l'ordinador en tinc la necesitat.

L'any passat vaig posar un esboç de la carta que va escriure poc abans que el portessin al Camp de la Bota. Però estic segura que molta gent no sabia qui era en Puig Pidemunt He estat molts anys sense parlar-ne, perquè tampoc sabia com fer-ho. I m'agradaria que tothom sabés el perquè el varen matar.

En aquest recull d'una revista ho diu ven clar, el meu oncle JOAQUIM PUIG I PIDEMUNT va ser el primer director d'un diari en CATALÀ. Aleshores això era un "delicte" però per molta gent només era un comunista, principalment, molts dels que després van presumir de demòcrates i "CATALANISTES".

Els primers anys van ser molt durs per tota la famÍlia. Doncs erem "dimonis", segons es deia. Molta gent els mirava amb cara de pocs amics i amb recel. Pero la família cada any l'hi feia l'homenatge. I jo recordo, des de que tenia 6 anys, que el diumenge que quedava més a la vora del dia 17 de febrer, aquell dia anavem, com ara, al cementiri.

Els primers anys, amb guàrdies controlant tot el que fèiem, i segons les flors que posavem -sempre feiem la bandera republicana- quan arribavem a vaig del cementiri, els guardias ja ho havien retirat tot. És trist pero és així.

No va voler que cap advocat el defensés perquè segons ell no habia comès cap delicte. Ell mateix es va defensar perquè l'única causa era per escriure i dirigir un diari -o revista- en CATALÀ.

I ara, encara alguns partits són contraris a la MEMÒRIA HISTÒRICA, serà perquè tenen coses que amagar? Espero que el temps ho posi tot al seu lloc.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

joancmartin

Històricament

Enviat per joancmartin el Dm, 15/02/2011 - 20:12

Històricament interesantissim. I trist per una altre banda, clar.

rosaura

Molt trist

Enviat per rosaura el Dc, 16/02/2011 - 00:56

Molt trist. Només ho sabem els que ens hi vàrem trobar, i per més anys que passin no ho podrem oblidar. I en aquests moments ens dóna la impressió que tornem enrrera. Tant de bo que no, però ja tornem a tenir polítics, en contra de la nostra llengua. I amb tot el que arriba de fora, i els fills que tenen, encara més.