So de nit, pel·lícules de por

El gamarús (Strix aluco) és un dels rapinyaires nocturns més ben distribuïts i comuns de les zones forestals d'Europa. És força gros, té una mida mitjana d'uns 40 cm i una embergadura de 90 cm. Té dues fase sde coloració, una grisa i una marró, aquesta última més rara a la comarca del Maresme.

S'alimenta de petits mamífer tipus ratolí i talpó, i d'ocells petits a grans fins la mida d'una tortora turca.

És molt nocturn, i per tant és molt difícil de veure'l tot i la seva gran mida, ara és molt fàcil sentir-lo cantar als freds mesos d'hivern ben entrada la nit. Aquest so és molt freqüent com a efecte de pel·licules de por que de segur que l'heu sentit més d'un cop, a la ficció...

Acupa tota mena de boscos, des de pinedes i alzinars fins a boscos caducifolis. Per criar busca cavitats naturals o artificials, pel que no és difícil trobar-lo a masies i esglèsies a prop de masses forestals. A Arenys ha criat als platans de la Riera, que tenen forats ben grans.

Durant aquesta setmana ja han començat a eclosionar al niu els 2 o 4 ous que varen ser postos ara fa unes tres setmanes. Els polls deixaran el niu d'aquí unes tres setmanes més.

A diferència de moltes espècies d'ocell, el gamarús és une espècie estrictament sedentària, que no fa cap tipus de moviments migratoris. A la comarca del Maresme hem demostrat que les femelles poden acupar més de 5 anys el mateix niu.

En ser una espècie forestal està actualment en forta expansió a la Comarca del Maresme i a la resta de Catalunya a causa de l'abandó de l'agricultura i la progressió del bosc.

Afegeix un comentari nou