Nius de Riera
Enviat per enricbadosa el
Ara sí, per fi he tingut un moment i he pogut fer cas a un dels suggeriments d'en Pep.Ja ho tenia al cap des del 17 de març quan vaig veure les primeres orenetes, però ja se sap fins avui no ha estat possible.
A dins els pobles com Arenys la oreneta més abundant (penseu que a Catalunya hi ha 5 espècies d'orenetes), és la cuablanca o culblanc (Delichon urbicum). Com el seu nom científic indica, és la més urbana de les orenetes, i els pobles de mida com el d'Arenys li són molt favorables.
Com és un animal insectívor passa l'hivern a l'Africa. Al nostre país comença a arribar usualment a la segona quinzena de març i inicia el seu retorn a finals d’agost assolint el màxim a l’octubre i essent vistes fins la primera quinzena de novembre.
El culblanc es troba àmpliament distribuïda arreu del continent euroasiàtic. A l’època de cria (primavera-estiu) s’estén, d’oest a est, des de Portugal fins al Japó i, de nord a sud, des de la Península Escandinava fins al nord d’Àfrica. A la tardor emprenen el viatge cap a les dues grans regions d’hivernada: l’Àfrica subsahariana i la Península de Malàisia.
Tradicionalment, aquesta espècie havia construït els nius en penya-segats, però colonitzà ràpidament el medi urbà –d’aquí el seu nom científic- servint-se de les construccions humanes. És en aquest darrer hàbitat on aprofiten els sortints dels edificis per a construir els seus nius. Esmercen prop d’una setmana per a construir el niu, amb continus viatges a les desembocadures de rials i rieres per obtenir el fang necessari per bastir-lo.
A Arenys de Mar el 1998 i el 2000 en Pere Alzina i jo varem fer censos de la població arenyenca (http://arenys.org/sostenible/orenetes/orenetes2000.htm), durant el 1998 es varen contar 203 nius i durant el 2000, 257, el que suposava un augment del 26,6 %. D'aquest projecte arenyenc va nèixer un d'abast nacional que es va presentar a Arenys el 18 de maig de 2007 a Arenys de Mar, al Calvari (http://www.arenysdemar.cat/document.php?id=17624) i podeu veure'n els resultats a la web de l'Institut Català d'Ornitologia (http://www.orenetes.cat/). Un projecte molt engrescador, però ha estat víctima dels retall de presupost, en aquest cas de l'antiga caixa de Catalunya, el principal patrocinador. Durant el 2007 i 2008 els alumnes de l'Institut Tres Turons varen realitzar els censos xifran el 2008 uns 206 nius.
Per sort ara la gent respecta força els nius, però encara hi ha gent que els trenca dient que embruten el balcó, el carrer... doncs bé és tant senzill com posar una protecció, en alguns casos un simple paper de diari (jo ho feia a la gàbia dels canaris, quan era petit) i si veieu algú que ho faci, digue-li que no es queixi llavors del molest mosquit tigre (aliment per les orenetes), i si no us fa cas denuncieu-lo doncs pel fet de ser una espècie molt beneficiosa, està protegida per la llei.