A la cuina sense pares

Un grup de joves participa a Caldes d'Estrac en un taller organitzat per la Diputació de Barcelona per explicar els beneficis d'una dieta equilibrada i animar-los a fer receptes

Animar els joves a posar-se el davantal i atrevir-se a posar-se davant els fogons. Aquest és l'objectiu del taller demostratiu Cuina sense pares que organitza la Diputació de Barcelona a diferents municipis de Catalunya i en què ahir van participar un grup de joves de Caldes d'Estrac. “El que aprendreu avui us pot servir per fer-ho a casa i entrar a la cuina encara que no hi hagi els pares”, els van anunciar. Abans de rentar-se les mans i posar-se a fer feina, unes recomanacions bàsiques per seguir una dieta equilibrada i saludable. Consumir força verdura i fruita, però també que siguin productes de proximitat. A l'hora d'anar a comprar, el millor es deixar pel final els productes refrigerats per mantenir així la cadena del fred. Ahir tant els joves que acostumen a anar a l'Espai Jove com un grup que aquests dies està de colònies al poble van preparar conjuntament durant un parell d'hores els àpats. El coordinador de l'Espai Jove, Enric Monge, explicava que alguns dels joves ja han fet feines en hostaleria, però els pot interessar ampliar coneixements de cuina.

Començant per pelar les patates i després de netejar i tallar els porros, ahir aquests joves aprenents de cuiner van fer un timbal de verdures. L'altre plat que van descobrir van ser unes llenties a la mallorquina, evidentment, amb la sobrassada com a ingredient destacat.

D'una manera molt senzilla es proposa als joves posar en pràctica una alimentació saludable, i s'ha pensat en aquesta franja d'edat perquè dades recents alarmen de l'augment de pes i obesitat: “un 21% dels joves entre 14 i 17 anys presenten sobrepès i un 12,5% presenten obesitat derivats de la mala alimentació i de la manca d'activitat física”. Alhora, al voltant d'un 37% de noies de 4t d'ESO, 2n de batxillerat i cicles formatius diu que ha fet dieta amb l'objectiu d'aprimar-se.

La sessió va ser pràctica i engrescadora amb l'objectiu de donar als joves seguretat “quan hagin de decidir què es fan per sopar si estan sols a casa”. Alguns dels que ahir es van atrevir a posar-se davant els fogons no amagaven que ja han fet les seves primeres passes interessats per la cuina. Un fins i tot assegurava que la seva fideuà no té res a envejar a la que fan al restaurant on treballa. Van marxar de la sessió amb un receptari “amb 14 receptes de dinars i sopars fàcils, ràpids i econòmics”. A la mateixa publicació també es poden trobar un seguit de consells sobre diferents aspectes bàsics de l'alimentació i dels productes de consum més recomanable per als joves.

El taller de Cuina sense pares té continuïtat a internet (www.cuinasensepares.cat), on apareixen els vídeos i el receptari realitzat per cuiners i joves durant les proves pilot que es van celebrar també a escoles i instituts d'Osona.

Afegeix un comentari nou