Espectacle de color als rials
Enviat per enricbadosa el
Durant el juliol i l'agost hi ha un espectacle que no us podeu perdre, la floració de l'aloc (Vitex agnus-castus).
A Catalunya viu associat als marges de les rieres, torrents i rambles del litoral silícic, i és al Maresme on es troba més ben representat. Cada cop, però, és més difícil trobar-hi alocs. Les causes poden estar relacionades amb l'ús del sòl amb la implantació d'indústries, urbanitzacions, carreteres, etc. que han accelerat la degradació d'aquesta comunitat i afavorit l'expansió d'espècies, com ara la canya.
Aquest magnífic arbust típic de rials i rieres seques, a Arenys és encara fàcil trobar-lo, a pesar de la degradació del seu hàbitat. És un arbust caducifoli (perd la fulla a l'hivern), que pot arribar als 4 m. La fulla és palmada i recorda molt a a la de la marihuana, ara amb el marge llis.
A part de la seva bellesa, les seves flors són visitades per una munió d'insectes, sobretot himenòpters (borinots, vespes i abelles) i lepidòpters (papallones), sent així una important font d'alimentació per aquests animals i per tant per la biodiversitat de la zona. Ells s'alimenten i a canvi pol.linitzen les flors (una clara simbiosi).
Dels múltiples usos i virtuts medicinals que se li han trobat, cal destacar el seu ús per tractar disfuncions hormonals femenines (estimula la producció i sortida de la llet materna i produeix una millora en la majoria de dones amb síndrome premenstrual), infertilitat i en la malaltia de Parkinson. Popularment s'ha usat per les seves propietats anafrodisíaques, com indica el seu nom en llatí. Tradicionalment havia estat usat per la pagesia per consolidar les motes de terra així com per fer estris de vímet i foragitar els polls del bestiar.
A Arenys hem maltractat aquesta joia de la natura, gaudim-ne i sobretot protegim els que encara queden.