Roma altre cop
Enviat per fani el
Ben dinat decidim desfer el camí i dirigir-nos altre cop cap a l'Elefantino, que per cert no és una font i és d'en Bernini. Just al darrera ja comencem a veure la cúpula del Panteó D'Agripa, encara que no és Agripa sinó Adrià qui ordena construir-lo.
Potser de les millors coses que hem vist a Roma. Està pràcticament igual que fa 2000 anys. Només entrar et trobes amb 16 majestuoses columnes fetes d'un sol bloc de pedra cada una. Si fora la cúpula impressionava de dins ja ni us ho explico... El sostre és una mitja esfera perfecta, coberta de cel.les quadriculades i al ben mig un òcul d'uns 9 metres de diàmetre que tant il.lumina l'interior quan el sol brilla, com el mulla quan plou. El terra porta dibuixos geomètrics de marbre i s'hi t'hi fixes pots veure els baixants i els foradets ( tot petit ) per on marxa l'aigua. Els marbres i el bronze que guarnien el seu exterior, van ser espoliats en favor d'altres edificacions, però l'interior, gràcies a ser consagrat com a església catòlica el segle VII, encara ens perdura pràcticament igual que quan hi va entrar l'emperador Adrià per primera vegada.
Sortint del Panteó ja tot ho tens a tir de pedra. A cada cantonada hi ha alguna cosa digna de veure i de fotografiar.
A uns pocs metres direcció al Tiber hi trobem la Piazza Navona. La plaça està construïda sobre un antic estadi Romà i està vorejada per grans palaus barrocs i fonts de Bernini. Hi ha la Ambaixada del Brasil i també hi podem trobar l'Institiut Cervantes, com veieu no és moc de gall d'indi... Ens fem fotos i ens remullem a cada una de les tres fonts que trobem.
La millor font.... La del mig... Obro la guia i ens assabentem que s'anomena Fontana dei Quattro Fiumi i que va ser realitzada per l'escultor Gian Lorenzo Bernini en 1651
Sembla el lloc ideal per parar a prendre un gelat o cafè, però també he de dir que pot ser que acabis pagant 5 euros per cada cafè.
Sortint de la Piazza en direcció Nord trobem una sèrie de places molt més modestes, però amb molt encant.
Entrem a totes les esglésies que trobem. A hores d'ara ja no només per turisme sinó per fugir el sol de les 4 de la tarda. A cada església pots veure turistes assentats als últims bancs estudiant la guia i reposant forces.
La Fontana di Trevi és un altre punt on és concentren tots els turístes. Realment arriba a ser angoixant. Es una font barroca amb temàtica marina. A primera línia podem veure al rei Neptú dalt d'un carro estirat per uns tritons. L'aigua de la font prové d'un antic aqüeducte Romà i el seu nom prove de les tres boques d'aigua que arribaven a aquest punt.
Preciosa. I per mi, gran, o al menys la més gran. Us adjunto les mides tretes de la wikipèdia i que cadascú decideixi Es situa davant del Palazzo Poli, i té 19'8 metres d'amplada i 25'9 d'alçada, a manera de gran arc triomfal.
Piazza Colonna, jardins del Quirinal, Piazza Barberini, Fontana dei Tritone... El centre històric és infinit.
Ens queda per veure la Roma Antiga, Roma l'has d'anar descobrint amb temps, però nosaltres només tenim tres dies i hem d'anar a la idea.
L'endemà a les 8 del matí ja estem sortint de la boca de metro de Foro Romano. El primer que veus és el Colosseu i l'Arc de Constantí. La veritat és que només per això ja val la pena haver matinat.
La guia ( Lonely planet ) ens diu que hem d'anar a comprar les entrades al Palatino, però allà ho trobem tancat. Bé no tancat sinó convertit en una sortida d'emergència.
Preguntem a un romà de l'actualitat ( per que n'hi ha centenars disfressats de gladiadors )on podem comprar les entrades i ens hi acompanya afegint-hi una pila de suggeriments. Un d'ells, entrar primer al Colosseu que és on s'hi forma més cua.
I així fem...
El Colosseu, el Palatino i el Foro Romano és un dels llocs on els nens s'ho van passar més bé. Podien córrer per tot arreu i no havien d'anar en compte amb els cotxes. Potser és una de les úniques zones de Roma sense trànsit. A més, a diferència de Pompeia, està tot molt ben indicat i molt ben explicat. Trobem maquetes de com hauria estat tot 2000 anys enrere i vídeos amb reconstruccions de palaus i places.
Amb el passar dels anys el Colosseu ha quedat força malmès, però encara s'aixeca majestuós i congrega a multituds. Del Colosseu no ens queda res per veure, inclús veiem una exposició temporal sobre Neró i la Domus Aurea. I un petit museu on es pot veure tot el que s'hi ha anat trobant, petits objectes, restes de pinyols de fruita, ossos de pollastre... La cosa més recent... de 1000 anys.
Sortim del Colosseu i ens anem al Palatino.
El Palatino és el turó on vivien tots els ciutadans més adinerats de Roma. Aquí és on Ròmul va assassinar a Rem i va fundar la ciutat.
Aquí trobem restes de palaus, domus (cases) envoltat tot de pins. Un espai molt agradable per passejar-hi i per menjar els entrepans que segur que t'has de portar ja que la visita de la Roma Antiga requereix d'unes 4 hores i molta energia.
No citaré noms per que és un mai acabar (s'ha de veure) però arribem a uns jardins amb vistes sobre el Foro Romano. D'Allà baixen unes escales que porten al Criptopòrtico, un passadís secret de luxe per on és movien els emperadors d'una casa a l'altra. Es diu que en aquest és on va ser assassinat Calígula.
A baix, al Foro Romano les coses no son tant fàcils. No hi ha arbres. Tot està molt més junt. Era com el Down Town de l'antiguitat. Tots els temples, edificis públics, mercats, negocis, magatzems estaven aquí.
A destacar, per anomenar alguna cosa, el arc de Septimo Severo, l'arc de Tito, la casa de les verges vestals. I com a cosa curiosa les esglésies cristianes que hi ha a les rodalies, les quals estan construïdes sobre antics edificis Romans, val la pena entrar per veure la barreja d'elements arquitectònics ( Chiesa di Santa maria Antiqua, Basílica de Sant Cosme i sant Damiato, Chiessa di Santa Francesca Romana )
Aquí acabo la meva crònica sobre Roma. Amb moltes coses pendents de veure i amb moltes ganes de tornar-hi. Però encara ens queda molta Itàlia per veure.