Peixos de colors en un mar de sorra. Transexuals amb orgull... guai

Molts cops dormitem al sofà mirant els documentals de la 2 o el 33, i mentre pesem figues, ens passen milers de peixos de colors del Mar Roig o la Gran Barrera del Corall australiana.

Però en les nostres aigües hi trobem peixos molt dignes, tant per la seva coloració tropical, com per la seva curiosa vida sexual. Aquest és el cas del Murri (Xyrichtys novacula), peix acolorit que és conegut també com "llorito" o raor.

El murri té un marcat dimorfisme sexual (mascle i femella diferents), on la femella és més petita, uns 15 cm, i amb una coloració vermella i el mascle és més gran, fins a 21 cm, amb una coloració més verdosa.

No us parlaré de la qualitat gastronòmica d'aquest peix, que és gran, però si dir-vos que molt valorat per la Ruscalleda (l'inclou al menú http://www.ruscalleda.com/index2.php?seccio=gastronomia&subseccio=1), i segons alguns entesos són més bones les femelles que els mascles (Pep Quintana, comentari personal).

El que si us destacaré és la seva forma de vida. És bentònic (és a dir viu al fons, no entre aigües) i viu a grans extensions d'arena molt fina i neta, on s'enterra, a fondàries que comprenen entre els 2 i 50 metres (a l'hivern es troba a major fondària). És l'únic làbrid que només apareix a fons arenosos. Viu en petites agrupacions (un mascle amb diverses femelles). Quan es veu amenaçat entra de cap dins l'arena i queda ben enterrat. Durant els mesos de juny fins a l'agost és reprodueix, i és llavors quan és més fàcil pescar-lo.

Ara el que crec que és més destacable és que el murri és hermafrodita proteragínic (com tots els làbrids: donzelles, fadrins). Què vol dir això? Doncs que el murri neix femella, i a partir dels tres anys pateix una inversió sexual, quan arriba als 17 cm, i es transforma en mascle... el mascle pot viure fins els 5 anys. Aquest defensa un territori de uns 400m2, al centre del qual hi ha un cràter de 40cm de diàmetre, on s'amaga de nit. Al voltant d'aquesta àrea hi ha un grup fixe de femelles amb el seu amagatall nocturn. La posta és pel·làgica, és a dir que els ous suren entre aigües.

Doncs ja ho veieu, en al cas d'alguns animals allò de sortir de l'armari, és només qüestió de temps...

Afegeix un comentari nou