MANIFEST SANT ROC ALTERNATIU!

Aquest text en forma de manifest, el signem un grup de persones que enguany no ens sentim ni representades, ni acollides pel Patronat de Sant Roc.

Les nostres diferències amb el Patronat han sorgit arran de la obligatorietat d'anar a l'ofrena de St. Roc per tal de poder a exercir de macip/a.

Davant d'aquest fet nosaltres vàrem engegar un procés de diàleg amb el patronat amb l'objectiu d'aconseguir una alternativa a fer un acte presencial a l'església. Ja que entenem que aquest, no és un compromís que es pugui exigir a ningú com a condició sinequanon per a poder empunyar una almorratxa. Aquesta idea l'argumentem mitjançant la llibertat de culte que tots i totes tenim.

Entenem que quan es toquen temes morals, dins dels quals s'hi poden encabir: motius religiosos, culturals, d'orientació sexual o fins hi tot de simpatia envers una institució, no és pot exigir ni obligar a res. Creiem que aquesta activitat concreta ha de ser optativa.

La junta del Patronat, molt encertadament, va decidir portar aquest punt a l'assemblea de macips. A l'hora d'abordar aquest tema, es va llegir un redactat que qualifiquem d'agressiu, ofensiu i amb la informació greument manipulada en el qual s'explicava la situació des del seu punt de vista. A continuació nosaltres vam demanar la paraula per a poder manifestar la nostra posició, fent servir un discurs, que a diferència del seu, no va girar entorn a les diferències i les situacions tenses que s'han pogut produir entre ambdues bandes. Sinó que simplement ens vam limitar a expressar la nostra posició i els arguments que la sostenen, mitjançant un to calmat, unes paraules neutres, tot mostrant respecte envers el Patronat i la posició que ells adopten.

La proposta d'oferir una alternativa a tots aquells que per motius múltiples no volem/podem fer un acte presencial a l'església aquell dia es va portar a votació. Es varen votar dues opcions; la primera, admetia la possibilitat de que cadascú pugues triar lliurement si anar o no a ofici, i la segona, que obliga a fer-hi un acte presencial per poder exercir de macip. Els resultats exactes de les votacions no els sabem, però el cert és que la segona opció va ser recolzada per la gran majoria d'assistents.

Hem de dir respecte a aquest exercici democràtic i els resultats obtinguts, que ens sorprèn i a l'hora ens espanta la mentalitat que imperava en aquella assemblea.

La majoria d'assistents eren persones amb edats semblants a la nostra, gent jove, que amb segons quins temes presenta una mentalitat poc integradora, molt conservadora i fins hi tot gosaríem dir retrògrada.

Per un altre costat també val a dir que tot hi haver-hi persones del tot convençudes també n'hi havien tantes d'altres amb uns principis molt poc definits lo qual també ens sembla preocupant.

Tot plegat ens fa veure un futur bastant negre per a la nostra vila.

En el moment en que s'està mantenint una activitat de caire religiós en un lloc de culte, "perquè toca... perquè un dia és un dia... perquè no fa res entrar a baixar el cap i fer veure que ens ho creiem..."; arribats a aquest punt, potser convé que molts d'ells es plantegin perquè fan les coses i mirin una mica més enllà.

Nosaltres entenem que fer teatre en una església, malgrat quedi molt maco veure els bancs replets de macips i macipes, és una falta de respecte total i una mostra d'hipocresia important.

Ens sembla preocupant veure com a escala local estem tots i totes permeten que el joc democràtic incideixi en les decisions morals, ètiques i individuals de cadascú. (Entenent que això que denunciem, no hi ha assemblea, poble ni grup de persones que amb uns vots hi puguin intervenir)

També, hem d'afegir, que nosaltres fent aquest exercici de debat amb el patronat, hem après i ens hem adonat de varies coses. La més important; és que el problema real no resideix única i exclusivament en la condició indispensable d'anar a ofici per tal de poder participar de la festa, sinó que ja va més enllà i està relacionat amb la manera com s'està enfocant i gestionant aquesta tradició tant nostra, tant de tots.

Sembla que s'està mirant de folkoritzar i estancar aquesta tradició en un moment determinat de la història tot obviant el dinamisme de la societat i el de la nostra vila en concret.

En resumides contes la festa s'està enfocant més de cara enfora que de cara endins. S'està deixant de banda l'escala local per assolir-ne d'altres més grans i més transcendents. Tenim la sensació que l'objectiu és el de fer-nos famosos i coneguts arreu. Quan des del nostre punt de vista, aquesta tradició, si té una peculiaritat, és que és una festa local, del i pel poble, a petita escala i això és el que la fa especial.

Davant d'aquesta situació, nosaltres, els partidaris de poder triar lliurement si fer un acte presencial o no a ofici, aquells que tal i com ha decidit l'assemblea no tenim cabuda dins del Patronat, hem decidit realitzar una sortida de macips i macipes alternativa completament desvinculada al Patronat.

Així doncs convoquem a tothom qui ho desitgi, a participar del nostre cercavila. Tothom hi té cabuda independentment de l'edat, el sexe, la condició sexual...

Així,si vols de fer macip/a t'esprem el dia 16 a les 8 del matí a la placeta de l'església.

Per un Sant Roc de tots i per a tots, VINE I SURT AMB NOSALTRES!

-Col·lectiu de Macips i Macipes alternatius-

40 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Esperanceta

Maca, no has entés res.

Enviat per Esperanceta el Dij, 11/08/2011 - 23:52

Maca, no has entés res.

el meu nom

em sembla bé

Enviat per el meu nom el Dv, 12/08/2011 - 08:44

Doncs a mi em sembla bé,

Si un grup de joves pensa que l'assemblea de macips (segons m'he informat éreu 72 persones) està formada majoritàriament (64 voten a favor de la 2a opció i 8 a favor de la 1a) per joves conservadors, retrògrads, poc integradors, manipuladors uns i manipulables els altres i que a sobre accepten el que es decideix per majoria, què voleu que us digui, em sembla el més normal, modern, progressista i integrador deixar de banda a aquesta gent i fer la vostra que segur que malgrat ser minoria és la opció bona -si més no per vosaltres.

Bones festes de Sant Roc a tothom, fins i tot a la majoria!!!

rosa

davidxiberta

ben fet

Enviat per davidxiberta el Dv, 12/08/2011 - 11:46

em sembla molt be, teniu el meu recolzament.

dx

georgina

manifest sant roc alternatiu

Enviat per georgina el Dv, 12/08/2011 - 15:24

Hola Pat, he llegit el teu manifest dic teu perque no especifiques en cap lloc el nom de les altres persones que el suscriuen, i te de dir que em fa molta pena veure que encara continueu amb aquestas baralles d'anar o no a ofrena el dia de San Roc, primerament et dire que em sembla que ningu esta obligat a fer de Macip/a, i que si democraticament en assamblea s'ha decidit anar-hi, donç ja se sap el que vulgui ser Macip/a o fa el complert o es queda a casa, aixo es com si et conviden a anar a un casament de un amic teu (per l'esglesia) si vols anar-hi i vas i sino t'excuses i et quedes a casa, oi que no dius si vindre al teu casament pero nomes a dinar perque a mi no m'interesa anar a l'esglesia. Per altre part tots ens omplim molt la boca en el tema democracia pero nomes l'acceptem quan esta d'acord amb el que volem nosaltres.
No em vull enrollar mes, nomes vos demano que reflexioneu una mica i dexeu de banda totes aquestas alternatives i "salvapatries" que disortadament tots hem tingut de sofrir a la nostra vilai que fins ara no ens han portat enlloc mes que a discutir entre nosaltres.
BON SAN ROC A TOTHOM

Xavi Pardo

Cercavila alternativa a la alternativa

Enviat per Xavi Pardo el Dv, 12/08/2011 - 16:32

El primer que hauríem de tenir en compte es que Sant Roc, agradi o no és un festa de Caire Religiós (si no, diguem-li la festa d’en Roc o la de l’almorratxa…. I enlloc de cridar Sant Roc cridem alguna altre cosa..). Llavors i partint d’aquesta premissa la festa consta d’una sèrie d’esdeveniments, entre ells el d’anar a ofici a primera hora i el d’anar a la dansa d’Arenys a última hora. Per tant diria que si una persona per les seves creences o fent servir les teves mateixes paraules no pot/vol anar a ofici, no te cap obligació de fer de Macip, hi ha moltes altres maneres de participar de la festa . Després d’això t’he de dir que no entenc ni com es va debatre aquest tema en l’assemblea, perquè si canviem això crec que hem de canviar el sentit de tota la festa.
Pel que fa el tema de muntar una cercavila alternativa, tothom te dret a fer el que vulgui, però penseu que per exemple algú tampoc estigues d’acord amb vosaltres podria muntar una cercavila alternativa a la cercavila alternativa.
Per anar finalitzant, penso que algunes de les festes i tradicions tenen aquestes arrels religioses i malgrat no ens pugui agradar les hem de respectar (I més encara quan s’ha decidit democràticament en assemblea) .
Per que quedi clar, no em considero una persona retrograda, conservadora ni creient.
Gaudiu de la Festa!!

Esperanceta

st roc

Enviat per Esperanceta el Dv, 12/08/2011 - 19:04

D entrada moltes de les festes religioses les imposaren per per anular festes paganes populars, i la inquisició les va abolir i les va transformar totes en festes catòliques.Però és evident que les coses evolucionen i les tradicions també, o sigui que aquestes festes ,ara al segle XXI, han de ser populars i per tant, per tothom,PER TOT EL POBLE I NO NOMÉS PELS QUI VOTEN EN CONTRA D UN DRET COM ÉS LA LLIBERTAT(que crec jo que no és pot votar en cap assemblea. o sigui que nois poseu-vos les piles que si fos per vosaltres encara es creuria que la terra no es mou. nosaltres respectem que aneu a l esglesia, però el que no trobo gens adequat és que negueu la festa a aquells que no pensen com vosaltres, o potser si?¿

dirigit al sr pardo: si no ets creient no entenc què i fas a l esglesia, poster parlem d hipocresia?¿

Udi

Esperanceta

st roc

Enviat per Esperanceta el Dv, 12/08/2011 - 19:06

D entrada moltes de les festes religioses les imposaren per per anular festes paganes populars, i la inquisició les va abolir i les va transformar totes en festes catòliques.Però és evident que les coses evolucionen i les tradicions també, o sigui que aquestes festes ,ara al segle XXI, han de ser populars i per tant, per tothom,PER TOT EL POBLE I NO NOMÉS PELS QUI VOTEN EN CONTRA D UN DRET COM ÉS LA LLIBERTAT(que crec jo que no és pot votar en cap assemblea. o sigui que nois poseu-vos les piles que si fos per vosaltres encara es creuria que la terra no es mou. nosaltres respectem que aneu a l esglesia, però el que no trobo gens adequat és que negueu la festa a aquells que no pensen com vosaltres, o potser si?¿

dirigit al sr pardo: si no ets creient no entenc què i fas a l esglesia, poster parlem d hipocresia?¿

Udi

esperanceta

St, Roc!!

Enviat per esperanceta el Dv, 12/08/2011 - 19:31

Jo penso que si només es pot exercir de macip/a si es va a ofici no és una festa per a tothom. Si volem integrar a tothom s'han d'acceptar diverses coses i una d'elles és la llibertat. Anar a una missa (ja sé que l'ofici no és ben bé una missa al complet...)és una cosa que cadaún ha d'escollir, és una cosa molt personal ja que tots tenim uns principis molt diferents. Jo no hi era a l'assamblea però comparteixo la mateixa opinió al respecte de la gent que va dir que no feia res anar a l'església i abaixar el cap... però que no teniu principis o què? Que vagi a ofici qui ho cregui i qui no NO. Aquest "conflicte", anys enrere no passava, anava a missa qui volia i mai hi havia hagut cap problema. Com és possible que a hores d'ara passi? Em costa molt d'entendre, de veritat... Tots aquests que dieu que és una festa catòlica i que no hi estan obligats a fer de macips/es, que s'hi ha d'anar perquè la tradició ho diu, etc. us vull dir que per la mateixa regla de tres les noies haurien de sortir de macipes perquè "ens estem carregant la tradició" oi? Bé, de totes maneres, s'han de respectar opinions, però us demanaré que hi reflexioneu siusplau! Deixeu avançar la festa i no us quedeu estancats (avançar no vol dir abolir o canviar al complet la tradició).
Teniu tot el meu suport i m'agrada que hi hagi gent que vulgui fer la festa, per dir-ho d'alguna manera, de tothom!

Xavi Pardo

No, esperat es veritat, en

Enviat per Xavi Pardo el Dv, 12/08/2011 - 21:38

No, esperat es veritat, en nom de la llibertat qualsevol cosa val oi?? Doncs fem una cosa, qualsevol cosa que es faci que a algú no li agrada, es munta el tema pel seu compte, no m'agraden les lleis me les salto, no m'agrada un alcalde dic que l'alcalde soc jo...
i el que pensin els demés o hagin escollit democràticament m'ho passo pel forro.

Oi que així tot aniria millor?.

Si, Anarquia!!!! perquè no??

Pel que fa al tema de la hipocresia, que aixequi la mà el que no hagi estat mai un hipòcrita, o es que potser no celebrem el nadal (no segurament no l'has celebrat mai?, i els reis mags tampoc...). Podria seguir amb més exemples.

La hipocresia, com les normes, o les decisions... quan ens convenen i ens van bé no diem res ara, quan la cosa ja no ens convé tant...

Tot i aixó, tothom es lliure de fer i pensar el que vulgui així que espero que la festa sigui un exit i us ho passeu tots molt bé.

Pat

Respecte tots aquests comentaris...

Enviat per Pat el Ds, 13/08/2011 - 03:12

Respecte tots aquests comentaris i el debat en general m'agradaria dir algunes coses.
D'entrada, explicar-vos a tots que la opció de no sortir i poder excercir de macips i macipes, el col·lectiu de macips alternatius no la contemplem i és per aquest motiu que s'ha organitzat una cercavila alternativa. Nosaltres, som tan d'Arenys com els "macips oficials" així doncs tenim tot el dret a sortir com a macips i macipes encara que sigui desvinculadament del patronat. Amb això vull dir, que; com és obvi el Patronat de St Roc no és el propietari de la festa/tradició, aquesta ens pertany a tots, a tots aquells arenyencs que la sentim tan endins i que tan ens agrada.

Respecte la democràcia i el suposat aire anàrquic que sen's ha atribuit (en el comentari anterior) haig de dir que no es tracta d'actuar anarquicament sinó tan sols de desvincular-nos d'alló que no ens agrada. Si una assamblea ha pres una desició que no ens convenç; que hem de fer? tancar-nos a casa i renunciar a fer de macips? Això és el que molts voldrien.. Nosaltres, el col·lectiu de macips alternatius tenim uns objectius i està clar que desde casa no els assolirem. És al carrer on creiem que hem de fer acte de presència, amb les nostres idees i la nostra causa.

També m'agradaria dir; que estem contents de que aquest debat hagi sortit al carrer. Independentment dels posicionaments que pugui adoptar la gent del poble (ens agradin més o menys)ja és un gran "que" que se'n parli. I que el poble a partir de les divereses opinions pugui fer el seu judici propi.

Pàgines