Emblema de conqueridors. El ratpenat.

Els que tenim canalla petita, és quan tothom dorm que podem reposar una mica. I justament aquestes hores és quan els ratpenats volen i s'explaien...

Doncs bé els ratpenats són uns animals excepcionals:
Primer, per ser els únics mamífers que volen realment. Les seves ales són la fusió dels seus dits amb una membrana molt elàstica però resistent, anomenada patagi. Ara el patagi és una de les causes que els obliga a volar de nit, ja que en ser pell nua en transpirar, faria que es deshidratessin si volessin de dia. Només podrem veure rat penats volant de dia a llocs amb humitat elavada, per exemple al Delta de l'Ebre.

Segon, tenen un sistema únic de orientació, la ecolocalització. Aquest sitema és molt semblant a un RADAR. L'animal emet ultrasons per la boca o el nas (a Catalunya ho fan els rat penats de ferradura), aquests reboten en un sòlid i tornen i són rebuts per les enormes orelles, excepcionals en el cas del rat penat orellut. S'ha demostrat que el cervell del rat penat és capaç de fer-se una imatge tridimensinal, i que són capaços de distingir textures de superfícies, només amb el rebot dels ultrasons. Cada espècie emet ultrasons amb una freqüència única, distingible amb un receptor d'ultrasons. Com a curiositat els ratpenats de ferradura emeten ultrasons amb FM (freqüència modulada). Tot i així és erroni pensar que els ratpenats són cecs, tenen uns ulls força funcionals.

La majoria d'espècies d'aquí són insectívores (mengen insectes), només algunes espècies de nòctuls poden caçar ocells petits. A l'hivern es veuen obligats a hivernar, a coves o golfes, etc. A Arenys no és extrany veure'ls volar pels fanals del camp de futbol, sortir de sota teules o calaixos de persiana, caçant insectes, pel que ens són molt beneficiosos.

A Catalunya fins 2008 es coneixien 28 espècies, ara durant el 2011 s'han descobert dues espècies més, pel que ara sumen 30. Això fa que el nostre país tingui una gran diversitat de ratpenats. Per fer-nos una idea a Irlanda només es coneixen unes 5 espècies i al Panamà 115.

La relacio entre els ratpenats i l'home (i dona) no ha estat mai massa bona. No comentaré ara la relació amb el vampirisme, bruixeria, fabricació de pocimes, filtres d'amor, i fins i tot la relació amb els còmics, Batman.

Sí vull parlar de la relació dels ratpenats i la Corona d'Aragó, els Països Catalans. Hi ha moltes llegendes que relacionen Jaume I el Conqueridor amb els ratpenats.
En destaco tres: La primera conta com un iaio en temps dels moros profetitzà que mentre el Ratpenat de l'amo de la ciutat sobrevolés la població aquesta romandria en domini musulmà. Una nit l'animal se sentí atret pel drac que el rei En Jaume portava al seu elm i es posà en el cap del conqueridor perquè el capturés i pogués així conquerir València.

La segona parla de com el ratpenat salvà la vida de Jaume I interceptant una fletxa dirigida cap al monarca.

Una tercera, i potser la més coneguda, és la que conta com un ratpenat es va posar a la tenda de campanya del monarca el mateix dia que conquerí la Ciutat de València, un 9 d'octubre de 1238.

Sigui com sigui, el monarca podia haver premiat l'animalet amb el seu reconeixement heràldic, si bé alguns historiadors apunten a que el ratpenat pot haver estat una evolució lògica del drac alat de Sant Jordi, antic patró de la Corona d'Aragó.

A a partir d'ara proposo que quan veieu un ratpenat mireu-lo amb bons ulls, i segon que el ratpenat sigui el símbol de nou dels Països Catalans, com ja ho havia estat, tal com demostren la munió d'escuts, i ratpenats que inunden els edificis de Barcelona.

Afegeix un comentari nou