Sabaters sense sabates.

Amb aquest estiu tant llarg, encara es pot veure coses que en un any "normal" (si és que hi ha anys normals), són difícils a mitjans d'octubre. El divendres passat al gorg del Perxistor, entre Hostalric i Gualba, vaig fotografiar uns insectes molt interessants, els sabaters.

El sabater (Gerris najas) és un insecte hemípter(de l'ordre de les xinxes), original en quan a hàbits. Viu patinant sobre la superfícies d'aigues estancades, de rius, rierols, basses i safareijos. Té a les potes una estructura hidròfoba (no es mullen), que els permet lliscar sobre l'aigua, fet que els ha valgut el nom en anglés de "pond skater" (patinador de bassa). Si a l'aigua hi ha detergent aquest efecte desapareix i s'enfonsen, pel que la presència de sabaters en una massa d'aigua, és un indicador d'una certa qualitat d'aquesta.

Hi ha una certa variabilitat, trobem poblacions de la mateixa espècie amb ales i sense ales. Les primeres viuen en llocs on l'aigua és temporal, pel que poden canviar de lloc volant en aixugar-se aquests. Les segones són freqüents en punts d'aigua permanent. Aquests insectes són uns grans depredadors d'altres insectes que cauen a l'aigua, que capturen amb les potes anteriors.

Al sabater el podem veure al l'aigua entre abril i novembre, i durant l'hivern s'amaguen a la vegetació aprop de l'aigua.

Si teniu sort de veure'ls pareu-hi atenció i gaudiu d'aquest prodigi de la física i el patinatge aquàtic, a un altre per fer el mateix el varen fer "Mesies".

Afegeix un comentari nou