"Fem l'onada" al BOP

Ahir vam conèixer els resultats de la 3ª onada del Baròmetre d'Opinió Política (BOP) del 2011, que elabora el Centre d'Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya. Des de l'anterior onada (2ª), que es va publicar el passat mes de juny, a l'enquesta hi ha una pregunta directa sobre el vot en un eventual referèndum per la independència de Catalunya. Tenim doncs avui una visió de com ha evolucionat el sentiment independentista de la població catalana en els darrers mesos.

També ahir, poc després que el CEO publiqués els resultats, l'empordanès Jordi Regincós Isern (@jordir) feia aquesta anàlisi, molt aclaridora i entenedora, que recomano llegir i de la qual n'he tret algunes dades per a aquest apunt.

Que amb algunes hipòtesis, força prudents al meu entendre, poguem situar el SÍ a la independència de Catalunya en un 60% si el President Mas ens cridés a les urnes és per "fer l'onada". Com diria en Pep, no ens deixem portar per l'eufòria perquè tot estar per fer, però no hem d'ocultar la rellevància d'aquesta dada. Els favorables a la independència gairebé doblem els que en són contraris.

Fins ara, el President Mas s'ha amagat darrera la coartada de la fractura social. Ens intenta fer creure que exercir el nostre dret a decidir dividiria el país. El President Mas té el dret i la legitimitat de no convocar un referèndum. Això farà sobretot content a en Duran i a menys d'un terç dels catalans i catalanes. Però no pot dir el President Mas que avui encara no hi ha prou suport social per fer un referèndum, amb possibilitats reals de guanyar-lo. Això és fals, President, i ho sap.

M'he permès aquesta comparativa (que podeu veure en el gràfic) del suport electoral que han tingut els 4 darrers Presidents de la Generalitat. En el cas dels Presidents Maragall i Montilla, sumant el suport rebut pels tres partits de govern. Certament algú podrà objectar que no és comparable unes eleccions al Parlament, on s'investeix el President de la Generalitat, amb un referèndum. D'acord. Però la gràfica posa de manifest que ningú (i el President Mas tampoc) no pot menystenir la voluntat majoritària del poble català. No s'hi val a voler tenir contents a 3 de cada 10 catalans/es mentre 6 de cada 10 han de resignar-se a veure com el país s'endinsa al forat negre de l'espoli fiscal.

El blocaire arenyenc Xavier Mir Oliveras ja fa dies que compta (#jocompto) la paràlisi de CiU, amb el President Mas al davant, en relació a la voluntat majoritària d'exercir el nostre dret a decidir. Ahir en Jordi Regincós Isern creava i difonia una nova etiqueta per a les piulades sobre aquesta matèria: #votariemSIel60perCent.

Segur que avui ja en som alguns més. La independència, "Companys", ara sí que és molt a prop.

Fonts consultades:

Resultats Eleccions al Parlament 1999
Resultats Eleccions al Parlament 2003
Resultats Eleccions al Parlament 2006
Resultats Eleccions al Parlament 2010

Afegeix un comentari nou