De ruta pels búnquers

Reclamen que es netegin i es tanqui l'accés a aquestes construccions de la Guerra Civil. El Grup Búnquers Arenys identifica tres refugis antiaeris, un, al camp de futbol

A la platja de la Musclera, més coneguda arreu perquè s'hi practica el nudisme, hi ha dos dels búnquers arenyencs més visitats i ben conservats. Són a tocar del túnel del ferrocarril i un fet destacat és que es van construir utilitzant les pedres de la muralla del poblat ibèric de la Torre dels Encantats, només uns metres muntanya amunt. El seu aspecte, recobert amb pedres de sauló, el fa diferent a la majoria de búnquers de la costa catalana. L'objectiu seria camuflar la construcció, tot confonent-la amb un roca més del litoral.

Aquests i altres detalls es van comentar diumenge en la segona sortida organitzada pel Grup Búnquers d'Arenys, que des del 2008 treballa per conservar aquest patrimoni històric. Des de l'entitat, David Castañeda reivindicava que una bona opció seria tancar l'accés a l'interior per evitar que es converteixin en autèntics abocadors. La reutilització dels búnquers en rutes culturals i turístiques seria una bona fórmula de l'entitat per preservar-ne les estructures que es troben a l'intempèrie, moltes de les quals a primera línia de mar, exposades als desperfectes que poden ocasionar els temporals.

El col·lectiu que s'ha dedicat tot aquest temps a estudiar i catalogar els búnquers construïts per la Guerra Civil, n'hi ha nou a tot el terme municipal, ha obert un nou camí d'investigació. Entre mans tenen un estudi sobre tres refugis antiaeris, un dels quals està situat a sota de l'actual camp de futbol. Segons els testimonis que han recollit, aquesta galeria, ubicada sota les grades del camp, s'hauria fet construir pels veïns del carrer de la Torre i del Rial de Sa Clavella. “L'accés és en una propietat municipal i a primer cop d'ull el passadís està molt ben conservat”, explica Castañeda. Això anima l'entitat a reprendre converses amb l'Ajuntament per intentar que amb una inversió mínima es pugui fer visitable aquest “petit tresor” que ja tenen localitzat. Altres refugis que creuen que estan ben conservats però que encara no han pogut inspeccionar són a la bassa del Molí i a ca l'Escloper, tots dos propers a la penya del cementiri. Arenys de Mar seguiria així l'exemple de Calella, que va fer visitable un dels seus refugis. Els que diumenge passejaven pels búnquers esperaven baixar aviat a alguna de les galeries com ja es va fer l'any passat al refugi que hi ha a sota de la residència geriàtrica.

Afegeix un comentari nou