Planta de Nadal, punxosa i amb flors amagades. El galzeran.

El Galzeran (Ruscus aculeatus)és una planta coneguda pel seu fruit. El que és menys conegut són les boniques i minúscules flors de color lila, que a més tenen un gust dolç intens. A més floreix i fructifica a l'hivern.

Aquesta interessant planta és típica del sotabosc de l’alzinar, i és un vestigi de finals del terciari, quan la conca mediterrània estava coberta d’una laurisilva (vegetació que trobem actualment a les Illes Canàries). El galzeran no té fulles reals, en realitat són tiges modificades anomenades fil•locladis (en cap planta hi creixen fruits a les fulles), que punxen força.

El que és més sorprenent és que és una planta diòica, que els sexes estan separats, pel que trobem peus mascles (no fan fruit) i peus femella (fan fruit).

Pel fet de fer uns fruits vermells (baies), semblants al grévol (Ilex aquifolium), ha fet que es collís tradicionalment per decorar les cases per Nadal.

Les baies són tòxiques, però avui dia té una certa importància comercial perquè a partir dels rizomes es preparen certs medicaments i cosmètics, aquest interès ha portat a l'extinció de l'espècie a certes zones de Turquia i a situar l'espècie com una de les més amenaçades del país. A Catalunya és protegit, mentre que la Generalitat Valenciana n'ha regulat la recol·lecció.

I tu què en penses? Protegir o recol·lectar?

Afegeix un comentari nou