Bellesa amagada als marges dels camins

Molts cops per veure la bellesa no hem d’anar a paisatges tropicals i meravellar-nos amb espectaculars flors de vius colors. Això sí, s’ha de tenir els ull oberts i en alguns casos una lupa per veure en detall la petita bellesa dels caps blancs (Lobularia maritima). Aquesta planta mediterrània floreix tot l’any però sobretot ara a l'hivern.

Pertany a una família que de segur que us és familiar, les brassicàcies... bé potser us sona més si us dic, col, col i flor, bròquil, versions domèstiques d’aquesta família a la que pertany el cap blanc. Aquest últim fa unes llavors que són l’aliment del gafarró o xerrubí (Serinus serinus) ocellet fàcil de veure a la platja marges, erms i conreus on els cap blancs hi són freqüents.

En ser una espècie molt abundant i distribuïda pels Països catalans, té molts noms: herba blanca, morrisà bord, salivetes del Bon Jesús, escopinada, escopina de Crist, escopinada del dimoni, herba de l'alacrà, herba pedrera, floreta de gos, llagrimetes, miramar, pixagossos, ravenissa borda, salivetes de monja, ravenellet o sempreenflor.

Aquesta planta es utilitzada a la herboristeria tradicional casolana com a diürètic, per a reduir la febre i per a eliminar les pedres del ronyó.

Mireu, i segur que els veureu... als cap blancs.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Salivetes del Bon Jesus

Enviat per @oriolferran el Dv, 20/01/2012 - 23:27

M'ha encantat el nom!

I tant que la coneixem. Tots, de petits i de grans, n'hem fet un ramet, que l'endemà em trobat ben marcit en algun racó oblidat.

Gràcies per posar nom, i donar base científica, als elements naturals més propers.

Oriol

rafel

La floreta que regalen els nens

Enviat per rafel el Ds, 21/01/2012 - 00:40

Enric,

cada matí de dijous ens aventurem a la Riera de Sobirans amb els més petits de l'escola. Sempre hi ha camins per descobrir... també alguna petjada, algun rastre, algun ocell... A la tornada a l'escola la cremallera de la meva jaqueta sempre té un cap blanc que algun infant em regala. Fins avui sempre les havia anomenat "les floretes que regalen els nens". A partir d'avui ja tindrà un nom més "científic".

Fins el proper apunt.