Els magalls ja han arribat

Els magalls (també anomenats falciots, falzies, falzilles falzillots, vinjoles, fuselles, ginjoles...) ja han arribat al Maresme!. Aquest passat dilluns, 26 de març, es va poder observar el primer magall de la temporada a la comarca, concretament a la riera d'Arenys de Mar. Normalment arriben entre el 30 de març i el 3 d'abril i, per tant, podríem dir que s'han "avançat" una setmana.

Els magalls ( Apus apus ) arriben a principis d'abril i són dels primers en marxar, ja que a mitjans d'agost ja toquen el dos. S'estan, per tant, uns 4 mesos i mig entre nosaltres abans de retornar a l'Àfrica del sud, on hivernen. Tenen una vida molt "aèria": s'alimenten exclusivament d'insectes que cacen a l'aire, s'aparellen a l'aire i..., dormen a l'aire! Només toquen "terra" (teulada o paret d'edifici alt) quan han de pondre i covar els ous. Mai més. Els pollets naixeran i intentaran volar a principis de juliol.

Els seus xiscles, aguts i llargs, conformen la banda sonora dels nostres pobles, sobretot a primera hora del matí i al capvespre, quan la gent pren la fresca en alguna terrassa. Els Manel, en Serrat i en Toni Morlà, entre d'altres cantants, els fan sortir en alguna de les seves brillants cançons.

Moltes persones els confonen encara amb les orenetes malgrat que no són "parents" (taxonòmicament parlant) i que amb una observació més acurada són ben fàcils de distingir: els magalls són ben negres i les orenetes cuablanques tenen la panxa ben blanca i, a més, els magalls són de mida molt més grossa que les orenetes. No fan nius de fang, no fan nius de riera o de rials com les orenetes sinó que aprofiten els forats d'edificis elevats o sota de les teules per criar-hi a dins.

Ja els podem donar la benvinguda! A mitjans d'abril arribaran els milers de magalls que esquitxaran de negre el cel dels nostres pobles.

Afegeix un comentari nou