"La barqueta puja i baixa, tota sola no pot anar..."

Ahir a la primera platja d'Arenys va succeir un fenomen sorprenent. La platja va aparèixer tenyida de blau lilós, fruit de milers de petits organismes, éssers dignes de vida extraterrestre. Eren les barquetes (Velella velella) una mena de medusa totalment inofensiva. En realitat cada "individus" és una colònia de hidroïdes, on cada un té una funció determinada. Un, el més gran, té forma de vela, i arrossega a la colònia allà on el vent els porta, per sota hi h varis individus especialitzats en alimentació, reproducció etc, i tots tenen el sistema digestiu connectat. Sorprenent, oi?

Les barquetes són animals pelàgics (de mar endins, més enllà de la plataforma continental), i s’alimenten de plàncton (organismes marins microscòpics que en no poder nedar, són arrossegats pels corrents). Els pescadors d'Arenys les coneixen bé, i són ben visibles, fent grans eixams, mar endins els dies de calma. En algunes ocasions després de forts dies de vent o temporals, poden arribar a la costa. Aquest és un fet conegut a la Costa Brava, ara raríssim al Maresme.

Ja ho veieu com diu la cançó, "la barqueta puja i baixa, tota sola no pot anar...", no pot anar sola va amb milers... de colònies.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

enricbadosa

Per cert avui unes alumnes

Enviat per enricbadosa el Dv, 11/05/2012 - 11:36

Per cert avui unes alumnes meves de Blanes m'han portat barquetes que havien trobat davant de la Roca de Sa Palomera. Això vol dir que l'avarament de barquetes té unes dimensions quilomètriques (Arenys-Blanes)... s'hauria d'investigar d'altres platges

rafel

Enric, m'agrada descobrir

Enviat per rafel el Dg, 13/05/2012 - 07:39

Enric,

m'agrada descobrir totes aquestes coses gràcies a tu. Que parlis amb tant de respecte em fa prendre consciència de la diversitat biològica i l'estima que, suposo, que vols transmetre cap a tota la comunitat d'èssers vius. Jo segurament hagués parlat de "meduses" que embruten les nostres platges.

Fins a la propera,
amunt i bits!
Rafel