El poble que no coneixia la seva platja

Normalment escric en aquest blog fets que esdevenen en el món natural, intentant informar i injectar curiositat i optimisme als lectors d'aquest. Avui no he pogut estar-me de canviar de format i com veureu estic molt emprenyat. Per tant us explicaré un conte (qualsevol semblança amb la realitat és...)

El poble que no coneixia la seva platja

"Hi havia una vegada un poble maresmenc que tenia una platja molt gran i ample, possiblement la més gran i ample de tota la costa nord de Barcelona. A més tenia un gran port que no tenia ningú més a la contrada.

Però la gent del poble no li donava massa importància. Els pobles veïns s’esforçaven amb més o menys encert a endreçar la seva platja, fent passejos (sempre discutibles), plantant arbres (o palmeres), posar gronxadors, per fer més boniques les seves més mediocres platges. Per contra l'anomenat poble maresmenc omplia la platja d’aparcaments de cotxe, amb zones blaves cares i salvatges. En cap cas la gent del poble s’havia preguntat que com és que la gent anava a la Costa Brava, a les Balears per fer turisme de platja, no seria que tenien unes platges naturals i boniques i que fugien del formigó i del trànsit?

De fora va venir l’ocasió d’arreglar la platja, cosa que com tot era opinable, però ni cas... Molts dels habitants pensaven que era malgastar diners en temps de crisi, que els diners es podien gastar en una altra cosa, que què farem amb els xiringuitos (ja se que s’ha de dir guinguetes), que si un nap que si que si una col. En front això l’ajuntament del poble va anar deixant morir la cosa, fins i tot un regidor que era o no era a la oposició, en una revista local, convidava als “ecologistes” a deixar la platja com estava que ja era natural. Aquest, com molts, tenia un concepte saharià del que és una platja, sorra, sorra i sorra. Ningú sabia que les platges mediterrànies tenen vegetació, i que hi habiten ocells, sargantanes i fins i tot i crien tortugues marines. Tampoc sabien, ni els importava, que tot això era compatible amb el turisme de platja, que tots ells volien, tal com sí sabien uns veïns del nord de la comarca.

A diferència de la majoria de contes, aquest no té un final feliç (o potser per molts sí), el poble maresmenc va continuar aparcant cotxes a la platja i omplint-la de pols l’estiu, i mai més va poder fer més bonica la seva gran i ampla platja...

Vet aquí un gat vet aquí un gos i aquest conte ja s’ha fos, vet aquí un gos vet aquí un gat i aquest conte s’ha acabat..."

33 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

annabel

M'ha agradat molt el teu

Enviat per annabel el Dv, 11/05/2012 - 20:55

M'ha agradat molt el teu conte. Llàstima que sigui ben real. Teniem una oportunitat històrica i l'han deixat escapar. Haurem d'esperar molt de temps per fer de la platja el que haurian de ser: un lloc natural, per la fauna, la flora i les persones, sense prioritzar els cotxes com ara!

Estic segura que algun dia ho aconseguirem!!!!

Miquel Casals

D'incoherències n'hi ha

Enviat per Miquel Casals el Ds, 12/05/2012 - 01:14

D'incoherències n'hi ha moltes, com el projecte que venia de fora i volia asfaltar la meitat del sorral on ara a l'estiu s'hi aparquen els cotxes. Si cerquèsim l'equilibri entre les persones i els habitants de les platges hauriem de tancar del tot unes zones de platja i qui és el valent que acota una àrea de platja davant d'un càmping, o limita les guinguetes d'estiu? Al meu parer, tal com va la cosa... millor no toquem res o si de cas cerquem una solució intermitja que es pugui pendre com un periode adaptatiu i educacional per a la gent.

davidxiberta

El poble sense Mar

Enviat per davidxiberta el Ds, 12/05/2012 - 09:38

Amic Enric, gràcies pel teu conte, no em cansaré de dir
que Arenys de Mar és un poble que sempre a mirat cap els
Tres Turons i no cap a la Mar, ja ho pensava quan era un vailet
i jugaven pels rials, de la platja al turò del al Temps.Veig
que no ha canviat la "filosofía".

Salut.

Milós Badosa

Hi estic completament d'acord

Enviat per Milós Badosa el Ds, 12/05/2012 - 09:57

Tens raó que no valorem com a poble el patrimoni importantíssim que tenim. He parlat amb gent d'altres pobles (i recentment d'un altre país) i tenir un Port i una platja tan importants és un luxe del què n'hauríem d'estar molt orgullosos. Alhora hauríem de vetllar per preservar-los de la millor manera i fer compatible, com dius, un turisme de qualitat que apreciï aquest paisatge que tots somniem en altres indrets i que nosaltres tenim davant dels nassos i és ben nostre. Perquè no ho veuen, els que tenen la responsabilitat de conservar-los i millorar-los? Perquè el criteri és tan i tan diferent?

@oriolferran

No em vingueu amb històries

Enviat per @oriolferran el Dg, 13/05/2012 - 00:59

Miquel,
suposo que et refereixes al projecte del Cavaió, però t'asseguro que el projecte que "venia de fora" no preveia "asfaltar la meitat del sorral". El model d'urbantzació era molt semblant al de l'actual Passeig de Canet. Delimitar els espais de platja estables (sorra dura) i fer una ordenació del seus usos. El problema ha estat, per certs sectors arenyencs, que es restringís l'accés als cotxes... i, sembla que, finalment, ha guanyat l'opció de "no toquem res" i perdem una inversió i tot un projecte de recuperació ambiental (herbotes, plantetes i sargantanes...)

Les tortugues trigaran una mica més a tornar a niar a la platja d'Arenys. Espero poder felicitar i ajudar als valents que "acotin una platja davant d'un càmping" i que convencin a les "guinguetes" que potser el seu negoci no és només d'estiu.

Enric, m'ha agradat molt el teu conte :-)

Oriol Ferran

assumballiu

No calen comentaris...

Enviat per assumballiu el Dg, 13/05/2012 - 08:01

No calen comentaris...Com sempre, enrera com els crancs. Anem perdent un llençol, darrera un altre. No hi ha visió de futur. Una platja que podria ser la joia del litoral i que atrauria a gent d'arreu durant tot l'any i a un turisme que valora el medi ambient, continuarà essent un gran aparcament a l'aire lliure, sense ordre ni concert i un circuit de carreres a les nits d'estiu.

Salvem la platja i el territori!

Hi ha inversions que valen la pena...si més no pels llocs de treball que ara també és perden i els que es podein generar.

Miquel Casals

Si no recordo malament, el

Enviat per Miquel Casals el Dg, 13/05/2012 - 09:35

Si no recordo malament, el pla feia un asfaltat i el pintaven de verd o marró perquè semblés sorra i així quan plogués no es crearien bassals. Tampoc teniu en compte que una vegada fet el passeig i la doble via de tren (que tard o d'hora arribarà) no quedarà espai per als cotxes. Crec que una platja familiar com aquesta, ha de tenir aparcaments. Podríem cercar solucions com les platges de davant d'Empúries i fer els aparcaments a l'interior però on? La platja està envoltada de càmpings i no crec que a hores d'ara estem per tancar negocis per fer descampats per a cotxes.

enricbadosa

Benvolgut Miquel, no recordes

Enviat per enricbadosa el Dg, 13/05/2012 - 18:22

Benvolgut Miquel, no recordes bé...

El projecte com tot és discutible, i opinable, i pel que veig tu no tens la mateixa opinió qiue jo. Això ho respecto i no vull discutir el teu parer del cotxes, la meva opinió és evident. La teva no l'entenc massa, em sembla que et queixes de asfaltarien l'aparcament (que no és cert), i després dius que en una platja familiar hi ha d'haver aparcament (no lliga massa).

Et recomano que si vols opinar (cosa que celebro) et miris bé el projecte.

Aqueste treia el nombre de parking de ?? (ningú sap quants n'hi ha exactament) a zero (només un carril de servei, amb espai per l'apliació de la via, en el cas que es produís). Es naturalizava la platja amb vegetació autòctona (que també és discutible si vols)... es reduiea el nombre de guinguetes a quatre... etc.

M'agradaria opinar amb tu, però sisplau, mira't abans el projecte.

Molt cordialment

Enric

Miquel Casals

Enric i Oriol, conec el

Enviat per Miquel Casals el Dg, 13/05/2012 - 19:33

Enric i Oriol, conec el projecte amb les addendes que han presentat els ajuntaments al projecte i la zona que queda afectada per renfe. És per això que entenc que si si volen deixar unes zones d'aparcament, acabarà asfaltant com s'ha realitzat a molts pobles del litoral català (així redueixen el manteniment). El projecte inicial no ho recollia i teniu tota la raó del món.
A mi m'agradaria molt tenir una platja naturalitzada davant de casa on els corriols i criessin i alguna tortuga s'hi deixés caure com aquest any a Malgrat però en aquest cas ho veig complicat. Bàsicament no crec que hi hagi massa arenyencs que acceptin una platja on no hi puguin arribar amb cotxe. Tampoc entenc massa on seria el negoci dels guinguetaires, recordem que ara també obren a les nits i és on hi fan els beneficis. Si no hi arriben cotxes, aleshores la subhasta per l'ocupació dels llocs aniria a la baixa i l'ajuntament recaptaria menys diners. Cal recordar que el manteniment de les platges, tot i ser de costes s'encarrega l'ajuntament, o sigui, que finalment potser seria un mal negoci pel poble.
Pentsant-ho bé potser la solució intermitja seria eliminar el pas als cotxes durant un periode de 3 a cinc anys i veure com evoluciona tot plegat. Veuriem si la vegetació es regenera i a la vegada si a les guinguetes els resulta establir-s'hi. Els costos per aquest meu projecte es limitarien a una tanca i a la reintrodució de vegetació autòctona. Em sembla que el pressupost baixaria considerablement i sempre podríem tornar enrera si veiem que no funciona.
Em sembla que en el fons no pensem tant diferent però jo intententava tenir en compte les darreres propostes polítiques que s'hi han anat fent.

DAVID CALDEIRA

3a PLATJA

Enviat per DAVID CALDEIRA el Dll, 14/05/2012 - 08:01

La 3a platja és una platja interurbana; això vol dir que no s'hi poden aparcar cotxes. De moment es fa, però no es pot fer.
Respecte a la pèrdua de la recuperació mediambiental, realment és una llàstima. Una llàstima en termes de patrimoni, mediambiental i, també i com a suma dels primers dos aspectes, una llàstima, una pèrdua, en termes econòmics. Un aspecte més que no podrem promocionar.

Pàgines