Serps, bones o dolentes?

Fa dues setmanes, passejant per Can Maresme, molt aprop de cal Oller, en mig de la pista vaig trobar un magnífic exemplar de serp d'Escolapi (Elaphe longissima). Aquests és el tercer exemplar que trobo a la zona, i això té una gran importància pel fet que és la localitat més el sud coneguda de la seva distribució a la Península Ibèrica.

Aquesta colobra és totalment inofensiva ja que no disposa de verí. És una serp rara que a Catalunya la trobem a boscos de roure, faig i alzina. Menja sargantanes, ratolins, talpons i musaranyes, que mata per constricció. Està protegida per la llei doncs es troba en perill d’extinció.

Aquesta troballa m’ha fet reflexionar en el paper que tenen les serps a la nostra cultura. La cultura judeocristiana tracta la serp com a encarnació del mal (la serp al Gènesis, la Mare de Déu la venç... etc), però no sempre ha estat així.

La serp d'Escolapi deu el nom a Asclepi, en la mitologia grega o Escolapi en la romana. Diu la mitologia que mentre Escolapi (déu de la medicina) curava al moribund Glauc, una serp va entrar a la casa. Aquest la va matar, i llavors una segona serp va entrar amb herbes a la boca i li donà a la primera. Aquesta va ressuscitar. Escolapi utilitzar les herbes per guarir a Glauc. D’aquí que es representa Escolapi amb una vara i una serp enroscada, el símbol de la medicina. Això 800 anys abans de crist!! També la filla d'Escolapi, Hígia (d'aquí la paraule higiene), té una copa amb una serp, actualment el símbol de la farmàcia. Doncs ja ho veieu quina visió tant diferent de les serps

Ara, buscant, buscant, el que més m’ha sorprès és trobar le serp en un símbol modern, el de la E.T.A. (Euskadi Ta Askatasuna), inventat per l’exiliat anarquista Félix Likiniano. Es diu "bietan jarrai" (els dos junts), que simbolitza l’astúcia i la força.

I tu, quina imatge tens de les serps? Espero que bona, i sobretot quan en veieu una no us agafi la reacció atàvica de matar-la.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

davidxiberta

serps

Enviat per davidxiberta el Dij, 28/06/2012 - 16:58

A can Maresme me'n va creuar una, fa uns deu anys quan preparaven un concert a Dones d'aigua, no se si de la mateixa familia, però era espectacular, molt bonica.