Apunts per un apunt (de bloc)

Aquest dissabte passat vaig participar a un taller d'estratègia comunicativa amb en Raül Romeva, l'eurodiputat i blocaire de referència d'ICV. La seva intervenció es va centrar en la seva experiència a l'entorn del seu bloc que manté amb una altíssima activitat. Va fer una mena de decàleg, barrejant l'experiència personal i els consell, i vaig anar pendre nota:

Perquè d'un bloc?
En el cas d'en Raül per comunicar: "Fruit d'una frustració. Tothom em preguntava que feia un eurodiputat i vaig voler acostar la meva activitat i reduir un cert dèficit comunicatiu. Que ningú tingués l'excusa de dir que no sap que fem al Parlament Europeu".

Escollir un lloc
Abans d'obrir el bloc va triar i remenar per la xarxa. Es va decidir pels blocs de MesVilaWeb. Va fer-ho per afinitat amb el projecte i la xarxa de VilaWeb. Perque l'eina i interfícies eren molt fàcils d'utilitzar i tenien certa gràcia i possibilitats estètiques.

Com ha de ser un bloc
Un bloc personals, sobretot, ha de ser personal. Que transmeti la identitat i manera de ser i pensar de qui el fa.

Constància en la publicació dels apunts
En Raül publica fins a tres apunts diaris. Evidentment és un nivell de productivitat molt alt. Ell destaca que, sobretot cal una constància i una regularitat. Constància, si, però atenció a la saturació, pensa que 1 o 2 apunts diaris són suficients. de la mateixa manera que un de setmanal és correcte si es manté una regularitat.
Destaca com a lamentable els blocs fets arran de campanyes electorals que tenen des de fa mesos l'últim apunt electoral i ningú s'ha preocupat de fer quatre ratlles finals tancant el bloc.

Comentaris als apunts
El seu bloc permet que tothom faci comentaris. Per ell és útil per mantenir un contacte directe sobre el que escriu. No els contesta pas tots. Habitualment no contesta els anònims i alguns els esborra ("no cal aguantar pocasoltades").
El 90% dels comentaris acostumen a ser crítics i la resta... són comentaris positius o felicitacions cap a l'activitat.

Previsió
Treballa amb esborranys que publicarà els dies propers i altres que ja acabats té pendents de publicar. A vegades no arriben a veure la llum. Això li dona certa "nevera" que permet mantenir la constància i la regularitat.

El redactat i l'estètica
Es curós en el redactat i els aspectes estètics que faciliten la lectura. Intenta buscar un títol atractiu i cuidar de manera especial el primer paràgraf (entradeta). Cuida la redacció que intenta ser senzilla i clara. Fa salts de paràgraf regulars i canvis tipogràfics per ajudar a destacar aspectes del text (negretes, cursives...). També fa una repàs cuidat de l'ortografia i dels errors de picatge. També intenta que tots els apunts portin una fotografia.

Les categories
Intenta sistematitzar els apunts a partir de les categories (una funcionalitat dels blocs de MesVilaWeb). D'aquesta manera ajuda que els seus lectors puguin seguir els fls temàtics dels seus apunts.
Una altra opció, més enllà de les temàtiques dels apunts, és que un mateix autor pugui tenir més d'un bloc i que a cadascun li doni una orientació concreta (això ha succeït a alguns blocaires arenyencs que ja tenien bloc i recentment n'han obert de nous a arenyautes.cat, i els hi han donat una orientació concreta)

Tipus d'apunt (de que escric?)
- Fas un apunt de collita pròpia d'inici a fi.
- Publiques un article sencer (que també has publicat a un mitjà o no has pogut publicar...)
- Trobes un article interessant per Internet (possiblement un altre bloc) en copies un fragment o el cites, fas un comentari personal i l'enllaces.
- Cita d'una nota de premsa o un altra document de la pròpia organització (en el cas d'en Raül, el PE)
- Arran de l'actualitat recuperes i enllaces apunts antics publicats al mateix bloc, sigui per certificar el que ja s'anunciava o corregir errors del que es deia (coherència del discurs)

Fotografies
La principal galeria d'imatges d'en Raül és la BBC (perque sempre la troba, però sobretot pel tamany que li ofereixen que no ha de retocar-lo). Sempre cita l'autoria o la font. I al final del mateix apunt intenta fer una explicació de la foto (a l'estil del peu de foto peridodístic)

Llengua
Utilitza el català com a llengua dels seus apunts però quan agafa fragments de notes o documents no acostuma a traduir-los i, aleshores utilitza la cursiva per diferenciar el canvi de llengua

Enllaços
Intenta enriquir les referències que posa amb els seus enllaços corresponents. Tant als webs o directament als documents que cita, com en el cas de referències pròpies a antic apunts seus que tenen relació amb el que explica.

Estadístiques
El nombre de lectures dels apunts són un bon indicador de com cal treballar i quins temes interessen més que d'altres. De totes maneres no cal obssesionar-se. Ell està ep ecialment content dels nivell d'audiència que ha aconseguit i que li permet estar satisfet respecte a l'objectiu de difussió de la tasca parlamentària.

Espero que aquests apunts us serveixin i també us animin a obrir un bloc o a replantejar la vostra "estratègia comunicativa" :-) Estic d'acord que la regularitat és un element clau, però que quina és la periodicitat dels apunts se la marca cadascú i tampoc cal atabalar-se. En Xevi, per exemple, conscient del temps que disposa s'ha reservat els dilluns al vespre per escriure i no falla a la seva cita setmanal (bé, no fallava... sembla que ara fa unes setmanes que no manté el ritme, però té excusa).

Els i les que ja teniu experiènciaen el tema blocaire us convido que doneu la vostra opinió i afegiu el que us sembli convenient. Hi ha un aspecte que valoro dels apunts és la capacitat de síntesis, és a dir, que no siguin massa llargs, per garantir que la lectura sigui completa però ja heu vist que no ho he aconseguit...

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Enricpera

Molt bons apunts

Enviat per Enricpera el Dll, 02/04/2007 - 18:26

Molt bons apunts Oriol.
Crec que tots els que tenim bloc ens agradaria poder seguir, més o menys, aquest nivell de publicació que apunta l’eurodiputat. Fins i tot, crec sincerament, que inconscientment seguim més d’una d’aquestes pautes. El problema fonamental però, està en la regularitat.

Enric Pera

@oriolferran

Sense presses, però sense pauses

Enviat per @oriolferran el Dll, 02/04/2007 - 23:02

Enric,
cal remarcar que un dels objectius primers que va moure a en Raül a fer el bloc era obrir una línia de comunicació i de difusió de la seva activitat parlamentària. O sigui que, coherent a aquest objectiu, manté una activitat intenssa i, osbretot, regular. El bloc d'en Saül Gordillo és un d'aquests altres que ratlla l'activitat frenètica. Potser cal tenir dièresi al nom (brometa tonta)....podriem dir que "per la resta dels mortals", fer un apunt diari ja és un gran nivell de regularitat, però també crec que ho és un de setmanal, si és manté aquest compromís.

Intentar trobar certa periodicitat va arribar a atabalar-me les primeres setmanes de tenir el bloc. Em creava una mena de responsabilitat amb la que volia complir... i fer-ho amb 'apunt millor i més original.

Hi ha un tema que va comentar en Raül i que realment hi ha força exemples; els blocs abandonats. N'hi ha milers, però són especialment tristos els de personatges públics que van utilitzar-lo per un motiu concret (en especial campanyes electorals) i no han tingut el detall de tancar-lo. Trobo completament correcte que un bloc s'utilitzi per un motiu concret. És realment un eina magnífica per fer la crònica d'un periode de temps concret i hi ha relats magnífics en forma de dietari, que narren un viatge, una expedició o qaulsevol altra suma d'apunts temporals... però en aquests casos, sempre tenen el seu punt i final. Els únics que no fan aquest comiat són aquells espais 'artificials' creats amb una missió electoral que ens deixen amb el dubte de si el 'candidat' va aconseguir o es va quedar a les portes del seu objectiu...

Insisteixo, en especial als i les blocaires experts, que afegiu les vostres opinions.

www.arenyautes.cat/pau-i-bits