No només estan al zoo, els tenim amb nosaltres.

 

Ahir, a la punta de la Tordera, just entre Malgrat de Mar i Blanes, al fons d'un mar pla com una bassa d'oli, varen apareixent unes ombres, que lliscaven d'una banda a l'altre per la superfície de l'aigua. És tractava de una dotzena de dofins mulars, pescant en grup.

 

Abans aquests eren uns dofins molt comuns a la costa catalana, ara el seu nombre s'ha reduit molt per la interacció humana. És una espècie molt costanera i la trobem entre la línia de costa i una 5 milles nàutiques, fet que la fa molt sensible a l'activitat humana. Poden agafar els peixos dels tresmalls, i agafar el peix que s'escapa dels arts d’arrossegament. A més a mitjans del segle XX com els arts eren de cotó, enlloc del niló actual, i els dofins eren capaços de perforar-lo. Aquest fet feia que pels pescadors el dofí era una espècie indesitjable i van ser perseguits fins quasi extingir-los. Jo recordo que als anys vuitanta alguns vaixells de pesca d'Arenys encara duien una dofinera, una mena d’arpó petit, per matar dofins. Ara els temps han canviat, i els pescadors també, i el dofins desperten una simpatia innata a tothom. 

 

Els dofins mulars són grossos poden assolir entre els 3 i els 3'5 metres, i són matrilineals, és a dir els grups grans (com el que vaig veure a la desembocadura de la Tordera), són formats bàsicament per femelles, on trobem àvies, mares, filles i netes, penseu que poden assolir fàcilment els 35 anys d'edat!! Les femelles per tant no abandonen mai el grup, i s'ajuden unes amb les altres a criar i protegir les cries, així com a pescar. La gestació és llarga, quasi d'un any i l’alletament pot durar uns 20 mesos, pel que hi ha u n vincle molt gran entre les cries i joves i els adults.

 

Per contra els mascles abandonen el grup matern quan assoleixen la maduresa sexual, als 8 anys, i formen grups de 3 a 4 mascles i visiten esporàdicament els grups de femelles durant l’època de reproducció.

 


El meu pare, que ja és gran, recorda que quan era petit (els anys trenta), no era rar veure des de la platja dofins. Ara és un fet excepcional, però hi comença a haver indicis de que potser la cosa canvia, per exemple fa uns mesos el meu amic Pep Quintana em comentava que havia vist dofins des de la privilegiada atalaia de casa seva al Turó de la Pietat... Serem capaços de aconseguir que tornin a estar entre nosaltres?

 

Ara quan mireu al mar, mireu bé, potser tindreu la sort de veure aquestes bèsties fascinants, quasi màgiques i d’aparició fantasmagòrica.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Hola Enric,

Enviat per @oriolferran el Dll, 29/10/2012 - 10:34

Hola Enric,
m'has fet recordar que fa uns anys anys (potser l'estiu de 1996) vaig estar fent la notícia per TV d'un dofí que acompanyava les golondrines del Port de Barcelona. El mateix dofí aquell estiu va estar a la platja d'Arenys un parell de vegades. No ho he trobat, però sí aquesta notícia que recull l'entrada de quatre dofins al Port de Barcelona, aquesta primavera passada (la notícia de BTV explica a qui cal avisar quan hi ha avistaments tant propers)

Localitzats quatre dofins mulars dins el port de Barcelona (21.03.2012 )

Aquest matí han entrat fins al Moll de Barcelona quatre dofins mulars. Personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina s’ha desplaçat a la zona per observar els dofins sobre el terreny. No ha estat necessària cap actuació perquè els animals estan en bon estat.

Els quatre dofins han estat vistos aquest matí, quan han entrat fins al Moll de Barcelona. Immediatament s’ha activat el protocol de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Un cop s’ha activat el dispositiu, membres del servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals s’han desplaçat a la zona. Allà hi han trobat un grup compacte de quatre dofins que s’estaven alimentant. No ha estat necessari intervenir-hi perquè el comportament dels animals ha estat normal, han nedat dins les aigües del Port i tenen la sortida oberta per quan considerin oportú marxar.

Els dofins que avui han arribat al port són dofins mulars, una espècie que sol moure’s prop de la costa però que mai no havia estat vista dins les aigües del port. Fa unes setmanes, però, un dofí de la mateixa espècie va ser localitzat al port de Tarragona. Les costes catalanes són riques en espècies amenaçades. És per això que des del gener d’aquest any el Departament d’Agricultura dirigeix i coordina la xarxa d’observació i rescat de fauna marina a Catalunya. Si els ciutadans o les autoritats troben alguna espècie marina amenaçada poden trucar al 93 561 17 00 o a emergències (112), des d’on s’activarà el protocol adient per a cada animal i les seves característiques.

I encara remenant he trobat aquest vídeo gravat fa uns dies davant de Sant Feliu de Guixols, que ben segur podrien ser els mateixos que has vist davant de la Tordera:
http://youtu.be/c8xW4TK2Bi8
I també davant de Sant Feliu, aquesta gravació de 2007:
http://youtu.be/8-ObEPp6hGM

@oriolferran

Enric,

Enviat per @oriolferran el Dm, 23/09/2014 - 12:39

Enric,

remenant per les xarxes m'ha sortit aquesta gravació de vídeo d'una colla de dofins davant de Pineda.

He recordat aquest apunt teu sobre dofins,

l'afegeixo aquí  https://www.youtube.com/watch?v=aEKAQRWYk_M#t=95 

 a veure si veus aquest comentari.

Oriol