Temps de pluja, bons dies pels gripaus

 

Aquests dies de pluja que ens incomoden i entristeixen, són el temps ideal per d'altres organismes. Aquest és el cas del gripau comú (Bufo bufo), que aprofiten les nits de pluja per sortir i anar a les basses, trobar parella i reproduir-se. Els mascles es reuneixen en grups o cors que canten a l'hora, això amplifica el seu cant i ajuda a les femelles a arribar a les basses on pondran els ous. Com són amfibis tenen la fecundació externa, fet que els obliga a pondre i fecundar els ous dins l'aigua. Els mascles són molt fogosos, pel que alguns cops una femella pot tenir més d'un mascle copulant amb ella. Durant el cel als mascles els apareix unes durícies negres als dits de les potes anteriors, per agafar-se a la cintura de la femella.

 

Els gripaus són amfibis nocturns i carnívors que s’alimenten de anèl·lids i petits artròpodes. Tot i així al Corredor es va trobar un gripau que s’estava intentat empassar un pit-roig. Va morir en el intent.

 

Els gripaus, tot i lo útils que són eliminant insectes, han tingut molt mala premsa. A part del seu aspecte, que per alguns pot ser desagradable, sempre han estat associats a la bruixeria. La pell nua dels gripaus segrega una substància tòxica, la bufonina, que pot produir al·lucinacions en grans dosis. Doncs bé ara imagineu-vos un aquelarre i segur que us bé al cap bruixes fent pocions amb gripaus... també aquestes untaven les escombres o pals amb gripaus, i posant-se-les entre les cames..."volaven".

 

Vigileu i si conduïu de nit plovent, no els atropelleu, que ja no queden bruixes, ... o sí?

 

Afegeix un comentari nou