A casa som més de castanyes que no de carabasses.

Cada cop estem més diluïts en una cultura global, pel que és important resistir i conservar les nostres tradicions. Aquests és el cas de la castanyada, cada cop més diluïda pel Halloween.

La castanya és la llavor d'un arbre, el castanyer (Castanea sativa). Aquests arbre pot assolir entre 20 i 30 m i és originari d'Àsia Menor i Europa meridional. El fruit, cobert per una cúpula espinosa, fructifica entre octubre i desembre. El castanyer s'ha fet servir tradicionalment per la fusta i el fruit, i la seva expansió pel mediterrani ha estat gràcies als romans. A la nostra comarca és típica de les obagues de cims i turons del Corredor i Montnegre. La formació en que es planta reb el nom de perxada.

La tradició de la castanyada és en origen una festa ritual funerària que s'ha perdut el significat (http://ca.wikipedia.org/wiki/Castanyada).

Als vostres fills o filles expliqueu-los que s'han de disfressar de castanyeres abans que de zombies...

 

3 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

La mosca vironera?

Enviat per @oriolferran el Dij, 22/11/2012 - 12:40

La mosca vironera?

Enric, ara que parlem de temes de tardor, ens podries explicar alguna cosa de les mosques i, en especial, d'aquests moscots (que no se si són les vironeres) que aquestes dates de canvi de temps sembla que es refugien a l'interior de les cases per intentar sortir-ne i anar-se autoflagelant a cops de cap contra els vidres...

A casa també som de celebrar la castanyada i sóc de comprar castanyes pel carrer, però també he vist com, mica en mica, el Halloween s'ha anat fent un lloc. Des de l'anunci que cada any ens fa Port Aventura a totes les series nordamericanes que ens arriben (des de "con 8 basta" fins a les darreres estrenes de Diseny Chanel)... no podem demanr als nostres fills que segueixin fidels a la castanyera i que s'aillin d'aquestes influencies estrangeres.

Si que podem de buscar la millor manera d'integrar-les a les nostres tradicions. Per exemple, donant algunes castanyes entre les "xuxes", ja dic que només algunes perquè sinó no hi haurà tracte amb la colla de zombies i vampirs. Truc o tracte?

Oriol

Meritxell Martí

I si el corrent és massa fort

Enviat per Meritxell Martí el Dm, 12/03/2013 - 22:51

I si el corrent és massa fort i ens arrossega, sempre ens podrem disfressar de castanyeres zombies ;-)

 

enricbadosa

Ho investigaré, ara abans

Enviat per enricbadosa el Ds, 24/11/2012 - 22:05

Ho investigaré, ara abans haig d'aconseguir fotografiar-ne alguna.

Fins aviat

Enric