Reflexions de pre-campanya (II)

Llegeixo en una publicació de la Federació de Municipis de Catalunya la següent sentència:

“...la representativitat de les manifestacions que arriben als ajuntaments com a conseqüència dels mecanismes de participació ciutadana ha de ser sempre relativitzada. I és que la participació ciutadana no té pròpiament efectes representatius de la societat; només participen els ciutadans que volen o que tenen temps, oportunitat o interès. La majoria de ciutadans probablement no faran mai ús dels mecanismes de participació ciutadana. Per tant, no podem considerar efectivament que allò que expressa la participació ciutadana sigui realment la voluntat dels veïns.”

Els qui seguim l’activitat blocaire d’en Xavier Febrer estem familiaritzats amb els conceptes de “democràcia representativa” i “democràcia participativa”. No es tracta d’escollir entre una i altra sinó més aviat de fer-les compatibles. A molta gent ja li està bé això d’escollir una vegada cada quatre anys els representants polítics i que siguin aquests els que impulsin les polítiques que calen a la comunitat. Molts diuen que ells ja estan a l’ AMPA de l'escola, al Club Esportiu on juguen els fills, en una associació o entitat, etc. I això és també política, ja que forma part de les estructures d’una societat. Per tant, no ens enganyem pensant que davant de qualsevol iniciativa de participació, hi haurà excés de “clientela”.

Aquest exercici de realitat no ha d’impedir però, que els partits polítics s’apropin a les persones fent possible que les preocupacions, necessitats, prioritats i suggeriments de la ciutadania arribin als representants polítics. Esquerra, en l’elaboració del seu programa, ha “begut” de les aportacions que van fer els arenyencs en el curs dels “Esmorzars amb Esquerra”, de les reunions de l’ “Esquerra t’escolta” i del contacte permanent del grup amb els representants d’entitats, associacions, empreses i altres col·lectius de la vila. Vehicular la participació ciutadana és, i serà, entre d’altres, una via per estrènyer la distància que separa a molta gent dels seus representants.

Segurament el nostre sistema democràtic té imperfeccions. D’acord. Avançar cap a un sistema de llistes obertes pot millorar el sistema, si més no, en l’àmbit de les municipals. D’acord. Consensuem doncs aquells canvis que millorin l’actual sistema. Però mentretant, no oblidem que el sistema actual permet donar resposta a la situació de paràlisi i conflictivitat gairebé permanent que viu Arenys, fruit d’un mandat de CIU-PP per oblidar.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

oscar cabos

Avançar cap a un sistema de

Enviat per oscar cabos el Dm, 10/04/2007 - 00:21

Avançar cap a un sistema de llistes obertes ??
Crec que no hi ha cap partit que aixo l'interessi. Queda molt maco dir-ho i més ara que venen les eleccions , peró dins d'un partit es couen masses coses com per deixar que els electors escullin als membres del partit que ens representaran a l'ajuntament.
Com a norma general les llistes es divideixen de la seguent manera . El nº 1 surt de l'assamblea de militans i de la central del partit ,els 2,3,4,5, 6 son gent de diferens sectors molt propera al nº 1 ,els 7,8,9, solen ser gent que estan molt lligada al partit en el ambit local i els 10,11,12,13,...ja no importa tant qui sigui (militans de base, familiars ,amics etcc..).
Doncs be,dit aixo, us imagineu un numero 14 que tingui molta empenta i caigi be al poble i sortis escollit !
Per aquest motiu entre altres crec que mai hi haura llistes OBERTES.

@oriolferran

Llistes obertes vs. primàries

Enviat per @oriolferran el Dm, 10/04/2007 - 00:42

Òscar,
el que tu dius són eleccions primàries, més o menys obertes als militants, simpatitzants o tota la ciutadania. Si hi ha primàries per escollir el candidat (1), normalment són reduides als militants del partit. Arenys de Munt 2000 o ICV-Molins de Rei han fet les seves llistes a partir de processos més oberts i que han servit per definir la llista. Quan els partits tenen un nivell alt de mobilització i un nombre alt de candidats per entrar a la llista es pot plantejar... sinó és difícil, fins i tot cobrir les vacants.

El concepte de llistes obertes seria una mica semblant a les eleccions al Senat. cada candidatura aporta un nombre de candidats i noms i els votants en trien els que volen, siguin de quina sigui la formació. Els qui reben més vots surten escollits... i llestos!

Als municipis de pocs habitants (per sota de 100?) es fa l'elecció pel model de llistes obertes i la gent vota directament els noms dels veïns que vol a l'Ajuntament.

www.arenyautes.cat/pau-i-bits