El sentit de la vida

Durant segles totes les civilitzacions, filòsofs i religions s’han preguntat el per què de l’existència. La metafísica i les religions en van plenes de possibles explicacions, que ara no vull entrar-hi. Fins i tot s’han fet pel·lícules magnífiques http://www.imdb.com/title/tt0085959/

 

A on sí, entraré és en el cicle vital d’una espècie de crustaci, la tortugueta (Triops cancriformis), i vosaltres mateixos extraieu-ne les conclusions pertinents...

 

Ja des de l’època d’estudiant a la facultat, aquesta espècie em tenia meravellat. Meravellat per la seva desubicació, tant en el temps com l’espai. En el temps pel fet de ser una espècie d’origen molt antic, el triàsic (fa entre 250 i 200 milions d’anys), el seu aspecte ja ho denota, recorda als trilobits o xifosurs actualment extingits, i se la considera un fòssil vivent. En l’espai per la raresa de la seva distribució, ja que és una espècie que només colonitza basses temporals amb unes característiques molt particulars, que a Catalunya només la trobem al clot de l’Espolla, molt a prop de Banyoles.

 

Un cop surt de l’ou, la tortugueta menja tant ràpidament com pot, i de tot, mentre sigui més petit que ella. S’ha descrit casos de canibalisme. Creix, a base d’anar mudant la closca, molt de pressa. I als 70 dies, fa la posta dels ous i mor.

 

Els ous romanen en el fang, sec, esperant que l’aigua torni a omplir el Clot. Aquests poden viatjar a d’altres basses enganxats a les potes dels ocells, forma en que es creu que es dispersen. A les poblacions meridionals d’Europa, la nostra, no s’ha trobat tortuguetes mascles, pel que es creu que les femelles es reprodueixen asexualment per partenogenesi, o autofecundació. Ja ho veieu, seria la societat de les amazones perfectes.

 

Ara per què trien les basses temporals de certa entitat? Doncs el seu èxit rau en evitar la depredació, sobretot dels peixos, que no sobreviuen a la dessecació total.

 

Ja teniu la resposta del sentit de la vida?

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Sprinter 250M Brochure

I visit daily a few web pages

Enviat per Sprinter 250M Brochure el Dm, 21/05/2019 - 04:53

I visit daily a few web pages and blogs to read posts,
but this website offers feature based writing.