els escarabats fan fàstic... o no?

Moltes vegades en veure un escarabat sentim fàstic o una incontrolable aversió. Ni gosem mirar-los i en el millor dels casos evitem fotrals una trepitjada. Però si mirem de ben d'aprop podem trobar veritables joies, no en va, els escarabats són el grup d'animals més nombrós (se'n coneixen unes 350.000 espècies, tot i que s'estima que podria haver-hi entre 4 i 8 milions d'espècies).

Alguns són espectaculars, com és el cas del corc metàl·lic (Anthaxia salicis), una espècie d'escarabat buprèstid, que fa uns 4 o 5 mil·límetres de longitud. Aquests és una meravella pels seus colors iridiscents, és a dir que no són reals, són estructurals, depèn de l'estructura de la seva cutícula que difracta la llum incident en els colors de l'arc de Sant Martí. A la foto veiem una femella fotografiada a prop del turó de can Sala, Arenys de Munt. Els colors llampants li serveixen per atraure al mascle que és més discret.

S'alimenten de pol·len de les flors, grogues i blanques, especialment estepes (Cistus sp). Ara durant la seva fase larvària s'alimenten barrinant fusta de roure o alzina.

La propera vegada xafaràs un escarabat? O li donaràs alguna opció?

 

 

 

Afegeix un comentari nou