Crida a la responsabilitat social

Ahir tarda, els veïns del carrer de l'Olivar es tornaven a alarmar en sentir un gran terabastall i uns crits de socors dins la casa ocupada del número vuit. En arribar els cossos de seguretat, van trobar ferida l'única persona que en aquell moment hi havia dins. S'havia precipitat des del primer pis per un forat al sostre. Tots els protocols es van activar i hom esperava que la casa pogués quedar tancada pel perill que suposa el seu estat de deteriorament, però el que és la burocràcia, no va ser així.

El protocol va funcionar. Es complia amb els veïns i era l'oportunitat esperada per acabar amb un problema de seguretat ciutadana i que provocava una gran alarma veïnal. No fa gaire, un dels ocupes havia entrat a robar a la casa del costat, saltant la tanca interior que separa els patis. També s'ha demostrat que a la casa hi ha tràfic d'estupefaents i es comercia amb ferralla robada. Per això, que ningú vulgui veure-hi la ideologia antsistema darrera aquesta ocupació, sino un greu fet delictiu.

Però com sempre, a Arenys també som diferents, fins i tot quan ho tenim tot bé per fer les coses amb celeritat. No és normal que mentre hi hagi funcionaris que compleixen rigorosament amb la seva tasca, d'altres, precisament els que tenen els sous més elevats de l'ajuntament, evitin implicar-se en allò que, sobretot pels veïns, és important i que ningú els garantia: la seva seguretat.

M'explico. Per poder  tancar la casa ruïnosa calia un informe de l'arquitecte municipal. La sorpresa de la pròpia policia local, segons les mateixes fonts, va ser que aquest funcionari estava il·localitzable. Al llarg del vespre, l'alcalde, regidors, policies de servei i fora de servei, bombers, tècnics municipals i veïns, anaven passant per la zona, però faltava aquell qui havia de prendre de la decisió de tancar la casa: l'arquitecte municipal.

Entenc que tothom ha de tenir vida privada, però també vull entestar-me en què hi fa feines, molt ben remunerades precisament perquè porten afegides altres responsabilitats. Que no es pogués localitzar a l'arquitecte municipal ha suposat que durant tota la nit, unes quinze hores, un agent de la policia hagi hagut d'estar inactiu, de guàrdia a la porta de la casa, per evitar que hi tornés a entrar ningú, amb els cost econòmic que això suposa. 

Ara em pregunto: ¿Estem parlant d'un petit ensurt amb un ferit, però si s'hagués tractat d'una catàstrofe de majors proporcions (com podia haver estat cas d'haver més gent dins la casa) els responsables no podrien actuar en tota la nit per què el funcionari responsable s'ha esvaït?.

No entraré a discutir la normativa i les obligacions de cada un dels funcionaris, però sí necessito fer una crida a la responsabilitat social i demanar públicament a qui pugui decidir que injecti dosis més altes d'humanitat als responsables municipals. No es pot jugar amb els sentiments de la ciutadania i, de retruc, amb els seus calers. Després de patir vandalismes, robatoris i ensurts des del 8 d'agost, els veïns de l'Olivar es mereixien millor tracte.

Per cert, l'arquitecte ha arribat a la casa sobre les vuit d'aquest matí, quinze hores després del sinistre.

Au va! Sense excuses.

 

PD. No voldria tancar aquesta reflexió sense fer un comentari en favor de la tasca que ahir van fer els agents de la Policia Local, especialment en Mariano i l'Ortigosa (els que vaig poder veure jo). En cap moment van dubtar en accedir a la casa, rescatar el ferit i calmar els ànims –prou crispats- dels veïns, ja que arrosseguen el problema des del 8 d'agost. Bona feina.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Hola Fede,

Enviat per @oriolferran el Dij, 17/10/2013 - 13:06

Hola Fede,

ahir a la nit vaig escoltar el Ple municipal, i em va semblar entendre que, si hagués arribat l'arquitecte per fer l'informe, tampoc s'hauria pogut tancar l'accés a la casa atès que actualment no hi ha "retén" (quina parauleta) de la Brigada de serveis, que hauria d'haver-se fet càrrec del tancament.

Cordialment

Oriol