Cent anys de licor Calisay i els orígens de la fórmula

El llibre que es presenta avui a Arenys de Mar descobreix els orígens del negoci i alguns dels ingredients de la fórmula. 300 fotografies, en bona part documents inèdits, sortiran a la llum per primera vegada amb el llibre.

És com el secret de la Coca-cola. Ningú sap com està fet el Calisay, però el llibre que es presenta avui a Arenys de Mar explica la història i els orígens de la fórmula d'aquest licor dolç. L'autor, el periodista arenyenc Joan Celdran, ha pogut indagar que per fer aquest destil·lat es necessitaven fins a 120 herbes entre les quals hi ha la calissaia, d'on provindria el nom del licor. El llibre Gran licor Calisay. Memòria del bon gust (1895-1995) es publica coincidint amb el centenari de la mort del fundador del negoci, Magí Mollfulleda. El volum destapa, però, que ell no va ser el primer a fabricar aquest licor. Segons explica Celdran, a través del registre de patents i marques, ha pogut demostrar que el primer Calisay es va fer a Malgrat de Mar de la mà de Manel Martí i seus dos socis. Va ser el mateix Martí qui va vendre la marca a l'empresari Magí Mollfulleda, que s'havia instal·lat a Arenys de Mar per muntar-hi diferents negocis.

La fàbrica va arribar a tenir fins a 150 treballadors i va donar feina a molts arenyencs, que en guarden bon record, segons els testimonis recollits per l'autor. El licor que es va produir a Arenys de Mar fins al 1995 s'ha convertit en peça de col·leccionista, que busquen les ampolles més antigues. Tal com es reflecteix en el llibre, la marca va esdevenir un símbol pel seu acurat disseny tant de les ampolles com de les etiquetes, sense oblidar els cartells modernistes. A l'evolució gràfica, s'hi ha d'afegir els eslògans publicitaris que en els anys vuitanta van donar un nou impuls a les vendes d'un licor dolç que ja no tenia tanta demanda. Amb rimes com ara “Ay, ay que me sabe a Calisay” o “Calisay et posa guai!”, es mirava de remuntar el consum.

El llibre repassa la història social, econòmica i patrimonial de l'empresa amb antics treballadors i la documentació de particulars, arxius i hemeroteques. L'obra es presenta aquest migdia a l'antiga fàbrica del Calisay amb la presència de la reconeguda cuinera santpolenca Carme Ruscalleda.

Publicat a EL PUNT-AVUI 29/9/2013

Afegeix un comentari nou