#arafa 300 anys
Enviat per @oriolferran el
Aquesta tarda, a les cinc tocades, hem baixat amb en Pep fins a la platja. Davant mateix de la Riera, hem arribat fins arran de mar mentre entrava a port el darrer quillat. El sol, encara alt, encetava la posta sobre Collserola. El vent bufava de la banda de Barcelona i quan hem estat a pet d'ona ens hem adonat que feia fred.
Una extensa làmina d'aigua, tenyida de grocs, i Montjuïc sobresortia a l'horitzó. És una imatge que coneixem bé els qui ens agrada de gaudir d'aquestes vesprades arenyenques i que es repeteixen a altres indrets d'aquesta part de la Marina. Avui, m'ha semblat que Montjuïc sobresortia més net que mai per ser teló de fons de les siluetes de les veles llatines que no em costava imaginar que s'acostaven cap a la platja on érem. Fa o no fa, com va ser fa tres-cents anys.
M'agrada molt gaudir d'aquesta sensació de ser en un lloc, pràcticament, al mateix moment del dia que es va produir un fet concret -encara que hi hagi un espai de temps molt llarg entremig- És la meva particular “maquina del temps” que s'activa al veure com eren les llums i les ombres o, com avui, la temperatura i el vent que ajuden a poder imaginar com van ser aquelles hores. Avui arribava l'estol de l'Ermengol Amill i els seus fusellers. I mentre, mirava Montjuïc i m'imaginava com se'l miraven els arenyencs mentre va durar el setge a la ciutat.
“Arenys, un poble en peu de guerra” és el nom de l'exposició que ha presentat el Museu d'Arenys per commemorar el Tricentenari de la fi de la Guerra de Successió. Un títol que reflecteix molt bé com ho va viure Arenys de Mar i el conjunt del país. Una exposició, petita però entenedora i que troba l'equilibri entre el relat històric general i els aspectes més locals, com els panys de porta austriacistes i borbònics, o el llibre d'òbits on hi ha recollits els noms d'alguns dels qui moriren en els enfrontaments d'armes que també es van produir a Arenys.
Hi haurà altres actes que han d'ajudar a explicar com va ser tota la guerra i com es va viure i lluitar des d'aquest costat del setge de Barcelona. El proper diumenge 23 de febrer, es farà la recreació històrica del desembarcament d'un regiment de miquelets a la Platja d'Arenys. I quan la crònica de guerra ja sigui molt més dura i crua -a finals de maig- també sabrem retrobar i honrar als qui van deixar-hi la vida. La recerca que està fet en Francesc Forn de com va ser mort de bona part dels membres del sometent d'Arenys és un element nou que ajudarà a comprendre la intensitat d'aquells mesos finals de la Guerra de Successió.