Fusta, nyam!! nyam!!

Hi ha alguns animals que tenen una fama... bé mala fama, per les conseqüències que poden tenir per la nostra vida o economia. Aquest és el cas del tèrmit (Reticulitermes lucifugus), espècie d'insecte famós per alimentar-se de fusta. Això no és cosa fàcil doncs la fusta està composta bàsicament per cel·lulosa, compost molt difícil de digerir. La màgia és que els tèrmits tenen al seu sistema digestiu uns protozous (organismes unicel·lulars) que estan en simbiosi amb ells, i són aquests els que digereixen la cel·lulosa per ells. 

Els tèrmits són insectes socials igual que les formigues i abelles (espècies ja tractades en aquest blog), però que no pertanyen a l'ordre dels himenòpters, si no que als isòpters. Els individus es diferencien per castes on hi ha el rei i reina fundadors de la colònia, i els soldats i obrers que en realitat són femelles estèrils. El rei i la reina tenen ulls i i ales, almenys temporalment, per contra els obrers i soldats són cecs. Aquests no necessiten ulls doncs viuen sempre a la foscor dins la fusta. Els soldats (última foto) tenen el cap més gran per tapar les galeries no viuen i allotjar una musculatura potent per les seves mandíbules.

Forma colònies molt nombroses a les soques mortes i als troncs caiguts, i també als pals i a la fusta dels edificis, per la qual cosa pot ser perillós. Els edificis amb humitat elevada i poca ventilació interior són els que corren més risc de ser atacats per aquests insectes silenciosos que inicialment es van menjant la fusta sense fer malbé la superfície.

A la natura tenen una funció importantíssima, tancar el cicle de la matèria i reciclar la matèria orgànica en descomposició.

Tens tèrmits a casa? Vigila doncs...

Afegeix un comentari nou