Operació Tortuga

Retiren prop de 40 exemplars de l'espècie Florida del llac artificial de Can Jalpí d'Arenys de Munt Aquests animals proliferen i són una amenaça per a la fauna autòctona

 

Això és el que ha passat també al llac artificial del parc de Can Jalpí d'Arenys de Munt, on aquesta espècie invasora s'ha anat reproduint fins a amenaçar les espècies del territori. No només això, sinó que el centre d'informació de natura que hi ha al parc havia alertat que alguns veïns s'acostaven al llac per donar menjar a les tortugues. Amb la voluntat de posar-hi remei i també fer pedagogia sobre l'impacte que té la fauna exòtica per a la diversitat del territori s'ha portat a terme una primera actuació per retirar exemplars. Segons expliquen des de l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament, en dos dies es van capturar 37 exemplars que es van traslladar al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya, situat a Masquefa. “La seva presència impedeix que altres animals com les granotes o libèl·lules tinguin el seu espai per posar els ous i posen en perill la seva existència”, assenyalen. La captura del primer dia va ser fàcil per als voluntaris, que van agafar-les tan sols oferint-los una mica de pa. L'endemà, però, tot i estar acostumats a la presència humana, els animals ja estaven més alerta de no ser capturats. Aquesta espècie és molt més forta i agressiva que les tortugues del Mediterrani, que per això estan amenaçades i estan en perill d'extinció.

Al llac conviuen les tortugues amb altres espècies invasores de peixos com són els carpins. L'Ajuntament no descarta repetir l'operació que s'ha fet a final d'agost per extreure més exemplars de tortuga del llac que forma part de l'espai públic del parc de Can Jalpí.

L'alcalde i regidor de Medi Ambient, Joan Rabasseda, reconeix que cal insistir en la conscienciació que l'adquisició d'una tortuga o de qualsevol altre animal, salvatge o domèstic, és un acte de responsabilitat i que no es poden abandonar.

 

Les de terra, en extinció

Mentre que les tortugues de Florida que viuen a l'aigua s'han escampat arreu, les seves contrincants de terra i del Mediterrani estan en perill d'extinció. A final d'agost els agents del servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil van comissar 52 tortugues, nou d'adultes i 43 cries, en un domicili d'Argentona. Els agents van començar la investigació en tenir coneixement d'una persona que podia estar comercialitzant amb exemplars d'aquest animal. Després d'esbrinar la seva identitat, els agents van inspeccionar el seu domicili i van trobar els exemplars de tortuga en un jardí annex a l'habitatge. L'home, de 48 anys i veí del mateix municipi, va ser denunciat com a presumpte autor d'un delicte relatiu a la protecció de la flora i la fauna. Les tortugues van ser traslladades al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental. Un cop recuperades es preveu que puguin tornar al medi natural.

Afegeix un comentari nou