El rei de la nit, el toixó

Feia ara temps que hi anava al darrera, però no ha estat fins aquesta nit que he aconseguit una imatge de una de les espècies de mamífer més bonica i interessant de casa nostra, el toixó (Meles meles). Encara que sembli mentida aquesta espècie conviu amb nosaltres doncs la imatge s'ha aconseguit entre el terme d'Arenys de Mar i de Munt, molt a prop de l'autopista. 

El toixó o teixó és un animal estrictament nocturn a les nostres latitituds, fet que fa que no la veiem. A més durant el dia roman descansant a dins la toixonera, cau amb diverses entrades i vàries cambres. Les entrades són grans ja que el toixó és un animal gran, pot pesar entre 7 i 15 quilograms. Pot viure sol o en grups de fins a 12 individus, en aquest cas formats per vàries femelles i les seves cries. Aquestes, les femelles, tenen la capacitat de realitzar una implantació diferida de l'òvul, és a dir que un cop fecundat pot no inplantar-se a l'úter fins aque les condicions li siguin favorables (pot detenri la gestació fins a 10 mesos).

Els teixons mengen una varietat molt àmplia d'aliments, pel que es consideren omnívors. Així, s'alimenten d'insectes particularment abelles i mel, d'on prové el seu nom llatí de Meles (mel en llatí), altres invertebrats, petits mamífers, rèptils, blat de moro,fruita i plantes, en general, sense menysprear la carronya. Ara un dels seus principals aliments són els cucs de terra.

Com ja he dit costa de veure, però és fàcil trobar les seves petjades, i letrines als nostres rials. Per desgràcia és massa fàcil veure'ls atropellats.

A partir d'ara quan conduiu de nit, no correu, podrieu atropellar aquesta joia de la natura.

 

 

 

 

5 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Jan

I aquella expressió tant blau

Enviat per Jan el Dll, 26/01/2015 - 16:43

I aquella expressió tant blau-grana de posar-se com un toixó? 

te a veure amb el teixó que ens expliques?

Jan

 

enricbadosa

Suposo que et refereixes al

Enviat per enricbadosa el Dm, 27/01/2015 - 23:10

Suposo que et refereixes al "estimat" i "anyorat" expresident del Barça. Com bé veus a la foto el toixó és un animal baixet i rabassut, tot i que força gros, doncs pot assolir 15 quilograms, pel que sí, l'espressió té a veure amb el toixó.

davidxiberta

Ostres ! quan vivia a La

Enviat per davidxiberta el Dij, 05/02/2015 - 13:56

Ostres ! quan vivia a La Vallata en vaig veure en dues

ocasions, al capvespre, bevent a la riera sota un llorer,

feia anys que no veia un toixó. Preciós !

Txell

Ooooh!

Enviat per Txell el Dij, 28/05/2015 - 12:44

Ooooh!

Un dels meus animals preferits. Per desgràcia, l'únic que he vist per la zona de Sant Llorenç havia estat atropellat. Era enorme!

Enric, quan t'apuntes a una excursió nocturna per avistar bèsties del Vallès?

Esperanceta

https://youtu.be/hG09KBMCV3s

Enviat per Esperanceta el Dm, 28/02/2017 - 15:40

https://youtu.be/hG09KBMCV3s

 

Aquest ha estat gravat, crec, per la mateixa zona