Tornen els clàssics

Restauren vaixells d'època al port d'Arenys amb l'objectiu de reivindicar el patrimoni i volen convertir-los en un reclam turístic

 

El Margaret Alison és un pesquer escocès que semblava condemnat a acabar els seus darrers dies al port de Premià. Va ser construït el 1937 prop d'Edimburg i del mateix tipus i època no en queden més de quatre. Els seus propietaris estaven a punt d'enfonsar-lo i ara és el centre de totes les mirades i atencions a les instal·lacions de les drassanes Aresa, al port d'Arenys. Un grup de voluntaris hi treballen amb l'objectiu que torni a navegar. Fa uns dies s'han afegit a aquest equip de treball quatre alumnes de l'IES Els Tres Turons que amb el suport de l'Ajuntament participen en el programa Aula Oberta, que permet adaptar els seus estudis per acabar l'ESO. La seva formació s'allargarà fins a finals de curs mentre aprenen fusteria, mecànica i pintura. La primera setmana ja han pogut fer maniobres des de dalt de la barca amarrant els caps i fent els nusos tal com se'ls ha ensenyat.

 

Aquesta és una de les accions que promou El Moll, un projecte que vol recuperar i reivindicar el patrimoni nàutic i convertir-lo en un recurs pedagògic i un atractiu turístic. No totes les seves joies han de passar pel mestre d'aixa i ja hi ha embarcacions que són actives. El Raptus, un veler noruec de 1932 –dissenyat per Colin Archer– és una de les joies més valorades i ja surt regularment a navegar per formar nous tripulants. El seu propietari ha decidit traslladar-se a Arenys per l'interès del projecte i s'ha decidit a formar una tripulació per a la seva embarcació. El Moll ja disposa de sis vaixells que estan amarrats en diversos punts del port. La iniciativa és impulsada des de ClassicMar, empresa especialitzada en la restauració de velers clàssics, amb la col·laboració del Club Nàutic d'Arenys i la Confraria de Pescadors.

 

El seu director, Roc Pujol, explica que l'objectiu final és aconseguir reunir en un mateix espai del port un nombre important de vaixells. “Voldríem ser un punt de referència internacional per atraure aquests vaixells d'eslores mitjanes i fer-los venir cap aquí”, explica. Això ajudaria a moure l'activitat nàutic i oferir serveis especialitzats per a aquestes embarcacions. En aquest sentit es podrien recuperar oficis artesanals com els mestres d'aixa, que són a punt de desaparèixer. El projecte va més enllà perquè vol oferir sortides escolars i familiars i difondre la navegació en vela clàssica i les arts de pesca.

 

Publicat a EL PUNT AVUI (Dilluns, 23 de març del 2015)

Afegeix un comentari nou