Rissaga al port

Les dues imatges són prou explicites de que com van variar els nivells de l'aigua, aquest dilluns a la tarda, al port d'Arenys. Entre una fotografia i l'altra no van passar més de tres minuts diu el seu autor, l'Albert Ferran, que era al costat dels llaguts del Club de Rem Arenys. El mateix Albert explica que l'entrada de l'aigua els va agafar remanat cap a fora del port i "veiem un corrent que entrava al port com si fos un riu".

 

El fenòmen és una rissaga, més habitual a les cales i ports balears, sobretot al port de Ciutadella que arriba a provocar danys, però també  les rissagues són habituals a la nostra costa. En Josep Montmany, ens diu que la paraula s'ha utilitzat entre els pescadors d'Arenys. En Joan Arús comenta que a Catalunya el nom que s'utilitza es seixa i que Coromines el recull així al Diccionari etimològic. 

 

Aquest dilluns l'aigua va baixar de sobte i després va retornar a un nivell més alt, amb una oscilació d'un metre entre el moment més baix i més alt. El nivell va quedar per damunt de les "escales reials" on amarren la Marinada i el Sant Pau. Amb les hores l'aigua va tornar al seu nivell habitual i al primer esglaó van quedar les restes que suraven de plàstics i ampolles.

 

La característica principal de la rissaga és la rapidesa del fenòmen, a diferència de les marees diàries o les mimves de gener. En aquest cas el seu origen no és astronòmic, ni sísmic si pensem en petits tsunamis, sinó directament atmosfèric. El meteoròleg, astrònom i sismòleg Eduard Fontseré - fundador i director del Servei Meteorològic de Catalunya (1929-39)- va plantejar la seva veritable causa després dels estudis sobre les oscil·lacions extraordinàries del nivell del mar en el port de Barcelona (1934). 

 

De la crònica de canvis sobtats del nivell del port es comenta la innundació dels Frigorífics de can Girones, que l'aigua va ocupar l'espai de la vela lleugera del Club Nàutic o, als anys 60, el trancament de les amarres de les muscleres que eren a la boca del port i que va caldre anar a recuperar a la deriva.

 

En sabeu algun detall o mes dades i altres apunts històrics?

 

Més informació a la Viquipèdia:

Afegeix un comentari nou