La brigada jove

Arenys de Munt repeteix l'experiència de contractar 20 joves d'entre 16 i 18 anys, durant l'estiu, per fer tasques de manteniment de l'espai públic S'hi van presentar més de 50 candidats, que hauran d'esperar una segona oportunitat per cobrar el seu primer sou

 

A l'estiu és una oportunitat pels joves que aparquen per uns mesos els estudis i aprofiten per buscar la primera feina. No tots tenen sort ni és fàcil fer coincidir les vacances amb un contracte laboral. “Anys enrere anaves a la botiga o a collir cireres per fer-te un sou. Ara és més complicat que t'assegurin o és fàcil que et demanin un curs de riscos laborals”, apunta l'alcalde, Joan Rabasseda, que valora molt positivament la feina que es fa des de la Brigada Jove. El programa va arrencar l'estiu passat, inspirat en el mateix que es fa a l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, on l'alcalde hi està vinculat, ja que hi va viure fins que es va traslladar a Arenys de Munt. “Allà fa temps que funciona apostant per aquesta doble vessant ocupacional i de civisme”, apunta. Altres poblacions gironines, com Celrà, també tenen brigades de joves per fer treballs comunitaris, però al Maresme aquesta iniciativa és pionera.

 

La segona convocatòria que es va obrir a Arenys de Munt abans de l'estiu va tornar a ser un èxit i s'hi van presentar més de 50 sol·licituds per ocupar les 10 places al juliol i les 10 més a l'agost. El sorteig que es va fer al juny va seleccionar els afortunats i va deixar en llista d'espera la resta per ocupar possibles baixes.

 

Alguns dels joves fa uns dies repintaven el mur de l'escola bressol municipal, on hi havia grafits. És una de les feines més repetides pels qui han començat els treballs de manteniment a l'espai públic, conscients que bona part d'aquestes pintades estan fetes per altres joves. “Segur que no ho ha fet ningú de l'escola bressol, i no saben el que costa de treure”, reflexionava un dels joves. L'Ainoha Hernàndez és una de les integrants que forma part de la Brigada Jove i equipada amb la samarreta groga surt cada matí amb els seus companys a treballar. Reconeix que li costa llevar-se d'hora per ser puntual a les vuit del matí, però també confessa que només són quatre hores de feina. “És una gran oportunitat poder començar a treballar amb setze anys i fent quatre horetes”, explica. Fins a les dotze del migdia, i normalment distribuïts per parelles, fan les feines que els encomanen. A més de repintar les guixades i grafits, també han carregat eines per netejar de males herbes els aparcaments. “Haurien de fer manteniment durant l'any i no deixar-ho créixer tant, que allò semblava la selva”, apunta.

 

Abans de començar, com tot l'equip ha rebut formació de riscos laborals per fer bon ús de les eines i fer la feina en condicions. Els joves cobren un sou de poc més de 500 euros per una jornada laboral de quatre hores diàries. Ella, que és d'Arenys de Munt, assegura que, si pot, l'any vinent repetirà l'experiència i que l'Ajuntament hauria de fer l'esforç de mantenir el programa ocupacional. “No s'hauria de treure perquè els joves ho tenim molt complicat per trobar feines sense experiència, i nosaltres és impossible que en tinguem.” Ho diu perquè tot just acaba de fer els 16 anys i reconeix que la jornada laboral és complicada de compaginar amb els estudis. La Maria Ferran és una altra jove que va aspirar a la convocatòria, però no va tenir sort amb el sorteig. L'any que ve ho tornarà a provar.

 

Pels qui comencen a treballar a l'agost, l'Ajuntament ja té pensat un pla d'actuació més general per arranjar els jardins de can Borrell. L'espai necessita millores de jardineria, il·luminació i manteniment del mobiliari. Aquest espai, a l'entorn de la masia, ha estat el primer lloc del municipi on s'han instal·lat càmeres de videovigilància per millorar-ne la seguretat i l'incivisme. Segons explica l'alcalde, des que als jardins s'informa de la presència de la gravació de les imatges han millorat els problemes que ocasionaven molèsties als veïns. Els treballs que portaran a terme des de la Brigada Jove milloraran l'enllumenat i les canalitzacions de l'aigua a les diferents terrasses i desnivells dels jardins.

 

La voluntat del govern municipals es mantenir i donar continuïtat al programa de la Brigada Jove, però això també dependrà de poder continuar comptant amb els plans d'ocupació i del finançament.

Publicat a EL PUNT AVUI

Afegeix un comentari nou