La crema de la bóta

Efectivament, quan avui es cremi la bóta i es llencin focs artificials des del campanar de Santa Maria d’Arenys, no estarem celebrant Sant Pere (29 de juny). Tampoc no celebrarem Sant Marçal (30 de juny). El que se celebra és la dedicació del temple parroquial. De fet, és el que resta de les celebracions de la vigília de la festa de la dedicació. Una vegada acabades les completes, s’encenien quatre festers al capdamunt del campanar i quaranta-vuit paperines de candeles de seu, les populars “llumenetes”, precedents dels focs actuals, que es repartien per les obertures del campanar, el comunidor i, a abans de l’ampliació de 1755, per les de la porxada que hi havia a la façana principal. El vessant religiós es completava amb el civil, representat per la crema de la bóta, l’origen real de la qual es desconeix.

Per què el dia 30 de juny i no pas un altre? La referència que en va publicar Mn. Josep Palomer no es recolza en cap document conegut. És a dir, no hi evidència documental de la reunió tinguda el mateix dia de la consagració, el 28 de juliol de 1686, en què representants de la universitat, comunitat de preveres i bisbe haurien assenyalat el dia 30 de juny següent, Sant Marçal, per a festa de la dedicació. El cert és que, almenys des de 1734, s’escau aquest dia, seguint el que recullen les consuetes de l’església parroquial.

Són ben visibles, en els pilars de la nau central de l’església, les creus llatines dins d’una circumferència, senyal de la consagració del temple. La fotografia de la bóta cremant és de la col·lecció Arenys-80 dels fotògrafs Alsina, Clofent i Ferrer

Afegeix un comentari nou