El dret de l'autoria

Les xarxes socials són un bon mitjà per a la difusió d’imatges però , massa sovint, es passen per alt els drets morals dels autors de les fotografies, és a dir, la imatge no s’acompanya del nom de la persona que la va crear. Tampoc no es diu res del lloc d’on es treu la fotografia, que sovint són reproduccions d’imatges procedents de publicacions en paper. Un bon nombre de les fotografies que circulen són còpies d'imatges que es conserven a l’arxiu municipal, on identifiquem i documentem les fotografies fins on és possible. Però, quan aquestes imatges arriben a les xarxes socials, que sempre hi ha qui ho facilita, ho fan sense la informació d’arxiu, a voltes amb una informació parcial o fins i tot errònia.

 

És el cas, per exemple, de la fotografia que acompanya aquest apunt. No és pas el pailebot “Carlitos”, com s’ha dit fa ben pocs dies. És un pailebot de la matrícula de Palamós, que hom considera la primera embarcació que es va refugiar al port d’Arenys en construcció, el 19 de desembre de 1929. La fotografia és obra de Joaquim Castells i Simon. Conservar i mantenir les imatges accessibles, associades a dades de qualitat que ens permetin extreure informacions fiables, requereix coneixements i dedicació a més de recursos econòmics.

 

Quan es difon una imatge, cal respectar tot el que comporta i, si no en sabem alguna cosa, convidar a compartir la fotografia per arribar-ho a saber.

Afegeix un comentari nou