L'aposta del porta a porta

Arenys de Mar no s'amaga de les dificultats que té per implantar la recollida d'escombraries porta per porta que va començar a fer a principi d'any a tot el nucli antic. Aquest sistema que obliga a seleccionar i a treure les escombraries el dia que toca s'ha anat ampliant amb més o menys èxit a altres punts del poble, com ara a les urbanitzacions. El regidor de Medi Ambient, Xavier Masgrau (Junts per Arenys) assegura que la selecció a les zones aïllades ha anat millorant després de l'estiu, quan es van convertir en un punt negre. Tot i així, reconeix que s'ha de buscar les màximes facilitats perquè es faci bé i evitar accions incíviques.

La campanya de vigilància que es va anunciar a l'estiu, amb sancions per als infractors, no ha anat més enllà. Segons el regidor, no es pot actuar “fent de policies” i només s'han fet requeriments a grans productors que s'esperen a divendres per treure tota la brossa barrejada. Tot i les advertències, però, la situació millora.

Premiar i no castigar

El regidor de l'àrea està convençut que una bona solució pot ser premiar en comptes de sancionar, i per això vol aplicar bonificacions a la taxa de les escombraries als qui facin un bon ús del contenidor de l'orgànica. Masgrau explica que els 1.600 cubells que ja es van repartir als veïns porten incorporat el xip. A través del codi QR imprès, s'obtenen les dades de la llar per aplicar el descompte o bonificació a la taxa d'escombraria, d'entre un 10% i un 15% i sense ser acumulativa, que ja s'aplica per fer ús del carnet de la deixalleria. El regidor no amaga que abans d'aplicar la tecnologia amb lectors manuals que porten els escombriaires caldrà explicar bé als veïns els beneficis que comporta per un bon funcionament. Un model similar és el que es porta a terme al municipi de Celrà. Abans que sigui una realitat, però, caldrà modificar i aprovar les taxes i ordenances que el govern en minoria té previst aprovar abans no s'acabi l'any.

L'Ajuntament arenyenc, a petició dels veïns del carrer Pau Costa, retirarà les properes setmanes els contenidors per ampliar també en aquesta zona la recollida porta per porta. Per explicar-los el funcionament se'ls enviarà una carta a casa així com també la visita dels informadors a les cases.

 

LA DATA

26.10.15
És el dia que
està previst que comenci a funcionar el porta per porta a l'avinguda de Pau Costa.

LA FRASE

Cal posar facilitats per fer-ho bé i lluitar contra els incívics però no podem anar fent de policies
 
Xavier Masgrau
REGIDOR DE MEDI AMBIENT (JUNTS PER ARENYS)
 
L'Agència de Residus de Catalunya dóna suport als ajuntaments que volen fer un pas endavant amb el porta a porta i optimitzar la recollida de la fracció orgànica. Algunes experiències que s'han portat a terme per mirar de controlar la tria de les deixalles no han funcionat pel rebuig veïnal. Només funciona en aquells municipis on el porta a porta està ben implantat. Arenys de Mar té encara molts punts negres en la recollida selectiva i va ampliant el porta a porta més enllà del nucli urbà. Tot i això, el govern està convençut que implantar la tecnologia del xip per premiar, rebaixant la taxa de les escombraries, els qui facin ús del porta a porta serà un encert. Ara s'ha d'explicar com es farà i posar-hi facilitats.

LA XIFRA

45%
És el percentatge de la recollida selectiva al poble acumulat aquest 2015, que el 2014 era del 35%.
 
 
 
 
 
 

Afegeix un comentari nou