La variant de Valldegata aturada des de 2010

L'estira-i-arronsa ve de lluny

La variant fa anys que s'arrossega per l'afectació a la finca agrícola, que va quedar envoltada de la zona industrial de Valldegata. Qualificada com a urbanitzable, Can Puig sempre han estat camps de conreu, tot i pagar l'IBI com a sòl urbà. Això comportava un greuge, ja que es volia expropiar com a sòl rústic, fet que enfrontava els propietaris i l'administració. En espera de l'inici de les obres, es van deixar de sembrar alguns camps de conreu afectats pel traçat de la variant, que, amb el retard acumulat, ja tornen a estar a ple rendiment. Tot i l'afectació a la finca, es mantindrà una hectàrea de conreu i els dos habitatges que hi ha als terrenys quan s'executi l'obra. Segons va explicar el regidor d'Urbanisme, Xavier Masgrau, es va acordar que, mentre s'allarguen els tràmits urbanístics que ha de fer l'Ajuntament, la Generalitat assumiria el pagament de l'IBI de la finca, uns 18.000 euros.

 

La Generalitat es va fer enrere en l'expropiació de la finca agrícola i no s'ha avançat ni tancat cap acord Ara es reclama a l'Ajuntament que faci els canvis urbanístics per resoldre l'IBI

 

Els tractors dels pagesos ocupaven, el setembre de l'any passat, les portes de l'Ajuntament. S'oposaven a l'expropiació de la finca de Can Puig per fer-hi les obres de la variant, adjudicades des del 2010 a l'empresa Copcisa. Una obra planejada des de fa anys i que ha de servir per descongestionar el trànsit que passa per la riera i el polígon industrial Valldegata per dirigir-se a l'autopista o cap a Arenys de Munt. L'inici de les obres es va aturar i la Generalitat es va fer enrere en l'expropiació, en espera d'arribar a un acord a tres bandes, incloent-hi l'Ajuntament, per solucionar un llarg litigi entre l'administració i el pagès afectat. La finca que es volia expropiar com a sòl rústic està qualificada com a terreny urbanitzable i paga un IBI urbà.

En un acord del ple, l'Ajuntament d'Arenys de Mar es va comprometre al maig a desencallar el tema de la variant i impulsar els tràmits urbanístics per posar-hi solució. Una gestió lenta que, segons explica el regidor d'Urbanisme, Xavier Masgrau (Junts per Arenys), no disposava fins fa alguns mesos del vistiplau de la Generalitat. Ara, però, en una nova trobada s'ha demanat al consistori que faci aquests canvis amb el compromís que seran aprovats pel govern català. “Tirem endavant, però això ens costarà uns diners que s'han de preveure en el pressupost, i serà lent i farragós”, afirma Masgrau.

El regidor d'Urbanisme explica que es va proposar en la reunió mantinguda amb la Generalitat que assumís el cost del nou planejament després que la petició que l'Ajuntament va fer al cadastre per canviar el valor de la finca com a agrícola no prosperés. Sí que s'ha tingut en compte, segons el regidor, aquesta petició per a quatre finques agrícoles més del municipi, que, en la mateixa situació, tributaven com a urbanes. “És una llàstima perquè hauria estat la millor solució per a tothom i més econòmica, però han tingut en compte el llarg litigi”, indica.

La modificació del planejament urbanístic es pot allargar més d'un any. Això endarrereix encara més una obra que es va adjudicar el 2010 per un import de 3,3 milions.

El regidor, però, té clar que, si aquesta obra estigués entre les prioritats per executar com a infraestructura pel seu “interès públic”, es podria fer avui mateix per via de l'ocupació dels terrenys, tal com es pretenia fa un any, quan es va frenar per la pressió popular.

Afegeix un comentari nou