L'Odina de l'Escalaborns

L'edició d'enguany del Desembarcament d'Arenys tindrà un element nàutic destacat amb la participació de la barca de mitjana Odina després d'un complet procés de restauració que se li ha fet el darrer any per recuperar la seva originalitat. Els miquelets del coronel Amill desembarcaran a la platja d'Arenys amb la mateixa barca que va utilitzar el capità Escalaborns la seva travessa cinematogràfica fins a Mallorca.

 

L'actual Odina és una construcció de Josep Maria Casablancas per la pel·lícula "Capità Escalaborns" (Carlos Benpar, 1990). A la pel·lícula, ambientada el 1715, uns corsaris catalans viuen les seves aventures navegant entre la Costa Brava i Mallorca, lluitant a terra contra cacics locals i tropes borbòniques. Un film d’aventures romàntiques i un homenatge als clàssics dels anys daurats del cinema que reconstrueix un període de la història de Catalunya poques vegades vist a la pantalla. Es la primera pel·lícula d'Ariadna Gil amb un paper protagonista.  

 

L'Odina recrea una barca de mitjana o falutxo, l'embarcació tradicional que feia la navegació de cabotatge a la costa catalana fins a inicis del segle XX. El treball de la nova construcció es va realitzar sobre l'estructura d'una antiga tranyina, anomenada Odina, construida el 1948 a les drassanes Sala de l'Escala. L'Odina té una eslora de 8,15 metres, més tres metres del bauprés i dos metres de botafora que forma part de la mitjana, la vela de popa. 

 

L'Odina ja va participar a l'edició de l'any passat del Desembarcament però encara li faltava una part important del complet treball de restauració que se li ha fet. El darrer pas ha estat tot un joc complet de veles noves li permet poder recrear la navegació del segle XVIII. 

 

La recuperació de l'Odina s'ha portat a terme als tallers del MOLL al Port d'Arenys, en un treball conjunt de voluntaris i professionals. Amb la seva recuperació MIQUELETS DE CATALUNYA també ha impulsat la recerca i el treball per recrear els aspectes de vestuari i ambientació de la Marina catalana vinculada a la Guerra de Successió i posar en valor la importància que va tenir l'aspecte naval en diversos moments del conflicte i sobretot per poder saltar el setge final de Barcelona.

 

Fotografia: L'Odina en conserva amb el pailebot Santa Eulàlia, aquesta Setmana Santa, a la Catalunya al Través. Fotografia Montse Laborda.

Afegeix un comentari nou