ALERTA ALERTA! (DESDE REDMOND...)

Sembla que el fracàs del "excel·lent" Windows Vista el hi ha fet mal a la gent de Micro$oft. Al cap i a la fi tot s'ho han buscat ells. La retirada total de suport a sistemes operatius anteriors ha fet que usuaris que no han pogut (o no han volgut) fer la despesa que suposa actualitzar-se a Vista (exactament comprar-se un nou PC molt més potent) i han volgut conservar el seu antic i estimat PC han fet un esforç a migrar a altres sistemes, la majoria sistemes lliures.
Ara, i en un intent desesperat de fer quelcom per recuperar aquesta quota de mercat que se'ls hi està escapant, tornen a l'antiga estrategia ja no de criminalització (Linuxer = terrorista) si no de desprestigi al Software Lliure (a l'altura que estem ja no poden criminalitzar). Tornen a atacar amb el tema de les patents de software. Aquesta cangrena inventada per aquesta colla de ultraconservadors capitalistes que s'extèn com un virus i torna inútil que avans es podia utilitzar amb llibertat. Bé, ara venen amb que el kernel de linux, per exemple, viola 42 de les seves patents, les interfícies gràfiques d'usuari lliures 65, OpenOffice 45, gestors de correu 15 i altres utilitats lliures 88 del total de 3780 sol·licituts de patents de software que tenen els senyors de Micro$oft (sí, sí, 3780, vergonyòs...). No dic que sigui mentira, pot ésser veritat però, aquesta és la nova estratègia dels senyors de Redmond? Competir contro TOTS els usuaris que tinguin alguna de la llaaaaaarga llista d'aplicacions que en principi violen la seva propietat intel·lectual? ara s'entèn l'interès de Micro$oft per demenar patents. Va passar de 1411 al 2002 a 3780.
Però, la gran pregunta que ens fem tots és... com pensen lluitar amb això? què pensen fer a nivell legal? Tots els que utilitzem aquest software a nivell particular podem ésser demandats. Però no nomès particulars, pensem que les grans empreses nord-ameriquenes (els Fortune 50) també l'utilitzen i molt. Hollywood és una de les grans que utilitza aquest tipus de software, la NASA també l'utilitza, l'FBI, la CIA. Goberns de multitud de països del món sencer. Avuí en dia, el Software Lliure tant a nivell particular com profesional és una realitat. I és una realitat molt estessa. Llavors, la seva estratègia és demanar-nos responsabilitats a tots i cada un de nosaltres per la violació de les seves suposades patents? A més, tot això va en contra dels seus propis clients. No oblidem que n'hi ha clients de Micro$oft que o tenen software lliure funcionant sobre plataformen Windows o tenen sistemes heterogenis. També demandarien als seus propis clients? Però és que tot és tan ridícul... per a que això passi a majors i no sigui una simple amenaça o rabieta de nen petit... han de presentar proves! És a dir, primer han de fer un llistat de quines són aquestes patents que suposadament s'estàn violant... i segon, han de demostrar-ho davant d'un jutje. Cap de les dues coses ha fet Micro$oft, encara. Crec que això no és més que el que he dit al principi... una estratègia de desprestigi per a paliar la rabia del que mica en mica s'està tornant una realitat. A la gent no li agrada Micro$oft i busquen alternatives.
Però, tot i això, és preocupant?
Jo crec que no. En el seu moment, fa uns anys ja va haber una "guerra" semblant entre Linux i SCO. Però, per què ara i no avans? Segons sembla, i en opinió del director d'estratègia de plataformes Micro$oft:

El movimiento del software libre está muerto. Linux no existe en 2007. Hasta Linus tiene un trabajo hoy día
Bill Hilf

Jo d'aquí el que trec és una de dos, o una necessitat de rentar el cervell a la gent i crear aquesta veritat, aquesta opinió col·lectiva per als interesos de l'empresa dirigida per l'empresari més ric del món o, una ignorància total i absoluta sobre el moviment del Software Lliure. Guiant-nos per això, han tingut pietat de tots nosaltres perquè el Software Lliure com que no és representatiu al mercat de la informàtica i no val la pena ni molestar-se... quins cullons!! I no només això, aquest bon home va dir que el més important no era el kernel en sí mateix (:|) si no programes com MySQL, Apache o PHP (que el va calificar del Visual Basic del Software Lliure). No dic que no siguin importants en el context general aquestes aplicacions... però crec que la rellevància d'aquestes estàn en un sector molt concret: el del desemvolupament. En canvi, el kernel és no tot, però sí gran part. Sense kernel no existiria GNU/Linux. És evident on és la rellevància.
Jo, llegint opinions com aquestes o veient les estratègies de mercat que estàn agafant els grans monstres de la informàtica estic preocupat. Cap a on tirarem? Per un cop a la vida, crec que passarà tot aquest enrenou i tirarem cap al lloc encertat. Implantació del Software Lliure...
Bé, és interesant llegir com a mínim les respostes que no s'han fet esperar de diferents sectors amenaçats per Micro$oft:

Lee MacKinnell, de Groklaw
El auténtico problema que enfrenta Microsoft en el mercado es que la gente ya odia las tácticas de negocio de la empresa. Lograr que la gente les odie más no suena muy inteligente. Incluso los que paguen por miedo buscaran un modo de alejarse de una empresa que actúa así, ¿no creen? Nadie respeta a un abusón. (…) Y con respecto a pagar a Microsoft por utilizar un sistema GNU/Linux (y yo lo uso), pienso pagarles exactamente la misma cantidad que pagué a SCO.

Linus Torvalds, de Linux Kernel
Es mucho más probable que Microsoft viole patentes que Linux. Si el código fuente de Windows fuera sometido a la misma revisión crítica que ha experimentado el código de Linux, Microsoft comprobaría que está violando las patentes de otras empresas.
La teoría básica de los sistemas operativos fue concebida en su mayor parte a finales de los 60. IBM probablemente poseía miles de patentes verdaderamente fundamentales. El material fundamental existe desde hace medio siglo y hace mucho, mucho tiempo que perdió cualquier protección de patentes.
Microsoft debería nombrar las patentes que afirma han sido violadas, para que sus afirmaciones puedan ser verificadas en los tribunales y los desarrolladores de código abierto puedan reescribir el código para evitar la violación. Nombrarlas demostraría que Linux no las viola en absoluto (lo que resulta muy posible, sobre todo si las patentes son erróneas), o bien posibilitaría dejar de infringirlas, codificando de modo que se evitara cualquier estupidez que ellos reclamen.
En resumen, ‘tenemos una lista y no vamos a revelarla’ por sí mismo ya debería indicarnos bastante.

Louis Suarez-Potts - OpenOffice.org
No entiendo qué ha podido mover a Microsoft a arriesgarse tanto con una postura que sólo puede servir para alienar a sus clientes empresariales, así como a los millones de usuarios de Linux

Sun Microsystems
Deberían ser ustedes sabios para escuchar a los clientes que están amenazando con demandar. Pueden abandonarles, sobre todo si ustedes mismos les proporcionan motivación.
No hay miedo capaz de detener el ascenso de los medios libres o el software libre (que son lo mismo, al fin y al cabo). La comunidad es mucho más innovadora y potente que una sola empresa. Y ustedes nunca conseguirán dar marcha atrás al reloj de los estudiantes de escuelas elementales y economías en desarrollo y agencias de ayuda y universidades o las Fortune 500 que han descubierto valor en la sabiduría de la comunidad Open Source. Estándares abiertos y software de código abierto están literalmente cambiando el rostro del planeta, creando oportunidades allá donde la Red pueda llegar. No se trata de ningún genio que cualquier litigante pueda hacer volver a la botella.

És clar que la batalla ha començat i, no està res clar. Falta que Micro$oft mogui fitxa, però mogui el que mogui, faci el que faci, no pot competir amb tants i tantes ments pensants innovant. No poden compatir contra tantíssima gent. Nomès es dediquen a plagiar que és el que sempre han sabut fer molt bé. I ara ni això... i veient com els hi va, van a la mentida i l'especulació. Ja veurem com acaba l'episodi... però el que està clar que Micro$oft tenen les de perdre.

Salut!!

Afegeix un comentari nou