Som-hi Arenys amb en Josep Antoni López!

A primers de maig vam fer la presentació de la candidatura d'Arenys en Comú al Calisay. Vam explicar els eixos bàsics del nostre programa i presentar als integrants de la llista. En aquest apunt de bloc, recuperem les paraules que ens va adreçar en Josep Antoni López Navarro, el nostre cap de llista a l'Alcaldia d'Arenys de Mar, tota vegada que us convidem a conèixer una mica més al nostre candidat, mitjançant aquest vídeo, que compta amb el testimoni d'amics, companys de feina. Gràcies Dolors Camats per acompanyar-nos! 

 

 

Veure vídeo en aquest enllaç. 

 

 

Ràdio Arenys s'en va fer ressó en aquestes dues notícies: 

L’habitatge, els serveis socials, la participació i l’acció comunitària protagonitzen bona part del programa d’Arenys en Comú

 

Dolors Camats destaca que els Ajuntaments són la eina institucional de transformació social ‘potent’

 

 

Relat d'en Josep Antoni López a l'acte de presentació de la candidatura d'Arenys en Comú

 

Bon vespre: agraïments (als presents, als que han fet possible el vídeo personal i a la Dolors Camats). Deixeu-me dir que estic molt content de tota aquesta gent d'Arenys que s'ha animat a acompanyar-me a la llista, perquè tots ells han estat treballant per aportar idees per millorar Arenys.

 

Arenys en comú és una formació que neix sota el paraigua de la confluència d'ICV amb altres forces a nivell de Catalunya. Per tant, tot i que som una formació nova heretem i ens sentim molt orgullosos de seguir defensant les nostres idees com que som d'esquerres, profundament preocupats pel benestar social, per la igualtat i per l'ecologia. Però també mirem al futur, i ens adaptem a les noves realitats.

 

Tenim la mirada en l'Arenys d'avui, però sobretot en el del futur, no només el dels 4 anys vinents, sinó molt més enllà, en quin Arenys deixarem als nostres fills i als nostres néts.
Nosaltres som els que creiem i treballarem per la participació dels arenyencs a les decisions del poble, per la transparència a tots els nivells, per la igualtat d'oportunitats independentment de l'origen, de l'orientació sexual o de la situació econòmica o social i també per la transversalitat. Per nosaltres hi ha molts temes que s'han de tractar en comú dins de l'Ajuntament i no només des d'una regidoria determinada, per exemple: la salut, la cultura, els esports, els joves, la gent gran, i molts d'altres.

 

Si em pregunteu quin és el problema que té Arenys més immediat i que necessita una solució?, està clar que n'hi ha molts; hi ha molta feina feta, però també molta per fer. Però us diria que actualment encara hi ha molts arenyencs que ho estan passant malament , que no tenen cobertes les seves necessitats bàsiques, existeix pobresa a Arenys, i vull dir pobresa energètica, pobresa infantil i arenyencs que tenen dificultats per pagar el subministrament d'aigua, llum, gas, transport, material escolar, etc. I sabem que quan una persona o una família té aquests problemes, hem de cobrir el més bàsic com l'habitatge i així els estem ajudant en la resta. Arenys de Mar té un dèficit d'habitatge social, però per altra banda disposa d'uns diners destinats a crear-ne; sembla de calaix que si per una banda hi ha la necessitat i per altra banda existeixen els recursos econòmics, aquests s'han de fer servir. Per qui no ho sàpiga l'Ajuntament d'Arenys de Mar disposa de més de 3 milions d'euros que només es poden fer servir per a aquest motiu i que provenen de la promoció de la zona del Bareu; ara els hem de fer aflorar per tal que es puguin fer servir per al que realment es necessiten.

 

Però no només volem fer més habitatge social i quedar-nos aquí, hem de mirar de poder gestionar-ho nosaltres mateixos, de fer una empresa pública que se'n cuidi, i a més considerar que no només es tracta de construir, sinó també de rehabilitar pisos tancats per poder posar-los a una borsa de lloguer social. I un pas més, ens hem d'adaptar a noves realitats que ens trobem i de ben segur cada vegada ens trobarem més. Cada vegada hi ha més gent gran que viu sola, hem de ser capaços de fer uns pisos tutelats per aquestes persones, o també per aquells que tenen necessitats especials. També afavorir el lloguer pels joves, que per desgràcia moltes vegades es veuen forçats a marxar d'Arenys als pobles del voltant on troben lloguers més assequibles.
En aquest punt vull agrair la feina que fan de suport els nostres Serveis Socials i les entitats del tercer sector i tots els seus voluntaris, i em refereixo a Càrites, la Creu Roja, el Maricel, els Frares Caputxins, el col·lectiu Reset, i em disculpin si em deixo algun.

 

Donarem suport a aquells que no tenen feina, i també a aquells que la tenen de manera precària. Lluitarem en tot el que puguem per ajudar-los, volem que el nostre servei de Promoció Econòmica i d'Ocupació vetlli individualment per cada arenyenc que tingui aquest problema. Que sigui coneixedor de les seves necessitats i també de les capacitats de cada un d'ells i que no s'aturi fins que se li trobi una feina digna.

 

Creiem en la formació continuada en diferents àmbits, pels joves aturats, però també pels de més edat que tenen dificultats de retornar al mercat laboral, pels nouvinguts i, com he dit pels que tenen un lloc de treball però que no els hi permet tirar endavant amb dignitat. També pels que han sortit del sistema educatiu i volen retornar. Impulsarem més plans d'ocupació.
També creiem en els emprenedors locals, els hem de facilitar els mitjans per tirar endavant amb els seus projectes. En aquest sentit tenim una eina infrautilitzada i que hem de ser capaços d'explotar. Parlo del viver d'empreses, hem de fer una anàlisi de per què no s'està fent servir com caldria, hem de revisar les tarifes, i també hem d'afavorir la seva ocupació. Bonificarem empreses que tinguin a veure amb un sol àmbit, per exemple aquelles relacionades amb la difusió de la cultura o del patrimoni arenyenc, també seria la manera de cohesionar-les, sense tancar les portes a emprenedors d'altres àmbits.

 

Creiem en el comerç local, volem promocionar el producte local tant a Arenys com fora d'Arenys. Volem impulsar el Mercat Municipal, i que torni a ser un mercat de referència. Afavorirem el traspàs de les parades quan els seus propietaris es jubilin, però també l'obrirem a la venda d'altres productes que no només siguin de consum alimentari, fomentarem la restauració i establirem uns horaris que s'adaptin millor als hàbits actuals. Tot això ho farem en comú amb els paradistes

 

Creiem en el port com a motor econòmic d'Arenys. Vist com a lloc d'ocupació, però també d'oci i d'esports, el Consell del Port ha de poder coordinar totes les activitats. Però també volem que sigui un lloc de formació, lluitarem per tal de fer realitat una escola d'oficis nàutics.

 

També creiem en l'oportunitat que ens ofereix el turisme cultural que ve a conèixer el nostre patrimoni històric però també l'esportiu que ens visita cada setmana per competir amb els nostres equips o per participar de les activitats esportives que fem.

 

Creiem en l'esport com a element educador clau en la inclusió i també cohesionador, la nostra idea és seguir impulsant aquells clubs que fomenten l'esport base com a manera de transmetre uns valors, però també els que faciliten la participació d'aquells nens que per causes socials tenen dificultats. També considerem molt important fomentar l'esport femení. Hem d'aprofitar les noves instal·lacions com serà la tercera pista coberta, però també hem de revisar els equipaments que tenim i que alguns no estan en condicions òptimes, com les pistes d'atletisme per exemple. Però també hem d'afavorir l'esport no competitiu, el que es pot practicar fora de les instal·lacions esportives, aprofitar la nostra platja, els rials, per aquells que vulguin caminar, córrer o anar en bicicleta.

 

Creiem en la Salut comunitària, aquella que es promociona des de diferents àmbits, crearem una taula de Sanitat que aplegui professionals, usuaris i associacions per tal de promoure bons hàbits de salut.

 

Creiem a millorar la mobilitat a Arenys. De tots és coneguda la dificultat que suposa circular per la riera en cotxe, i no diguem en bicicleta. Però també el coll d'ampolla que cada dia es fa en determinats horaris al rial del Bareu on al capdamunt hi ha una escola-bressol i una escola que previsiblement en un futur pròxim passarà a ser escola-institut. Volem que la variant de Valldegata sigui una realitat i d'aquesta manera la riera es descongestionarà i podrem eliminar algun carril. També volem afavorir l'ús del transport públic, estudiant la possibilitat d'un bus urbà que arribi a aquells llocs més allunyats del nucli de la vila, però també volem afavorir els desplaçaments a peu sempre que sigui possible, com per exemple per anar a l'escola.
Quant al rial del Bareu és necessari obrir-lo per la part de dalt, de manera que donaria més fluïdesa.

 

 

Volem suprimir totes les barreres arquitectòniques, s'ha fet una bona feina però encara queda per fer, tant a la via pública com als edificis municipals.

 

Creiem en la igualtat d'oportunitats en l'accés als serveis. En aquest sentit ens sentim orgullosos d'haver contribuït al darrer mandat a assolir l'aplicació de la tarifació social a l'escola-bressol. Ara la volem estendre a altres serveis, ja sigui educatius (com l'escola de música, la d'adults), esportius o de lleure (com el casal d'estiu). Però paral·lelament revisarem els impostos municipals per tal de bonificar més a famílies nombroses, monoparentals i també aquells amb dificultats econòmiques.

 

Som feministes, i volem que les dones tinguin les mateixes oportunitats que els homes a tots nivells. Més que la igualtat volem normalitat. Ha de ser normal que no es discrimini per raó de sexe, ni per cap altre motiu a cap persona. I això inclou també aquells que tenen origen diferent del nostre, o altres orientacions sexuals; volem aplicar polítiques LGTBI a tots els nivells, ens adherirem a la Xarxa de Municipis LGTBI i crearem un punt d'atenció i sensibilització per a la diversitat de gènere i d'orientació sexual.

 

Som ecologistes, i hem de preservar els nostres espais naturals, tenim un patrimoni natural que molts voldrien, les nostres platges, els nostres rials de pas,... hem de vetllar per conservar-los i millorar-los. No creiem en la draga que periòdicament se'ns emporta sorra de la nostra costa malmetent el nostre fons marí i causant per exemple la desaparició del cultiu de la petxina lluenta.

 

Creiem en la regeneració amb flora autòctona, també en la defensa de la fauna, que en tenim i també en el paper dels animals domèstics i de companyia. En aquest sentit hem de fer un esforç en fer complir les ordenances que ja existeixen, de civisme, de tinença d'animals,.. i buscar una convivència en comú i equilibri tot ampliant i millorant els espais destinats als animals. Som animalistes.

 

Creiem en la recollida selectiva porta a porta. Perquè sabem que és amb la que s'obtenen millors resultats, i volem arribar a l'objectiu d'un 60% d'aprofitament ja el 2020. Hem d'agilitzar la nova licitació per la recollida selectiva i insistirem en què es faci porta a porta a tot el poble.

 

 

Creiem fermament que la cultura és un element primordial quant a la cohesió i la integració de tota la ciutadania. Tenim al davant una oportunitat històrica per concentrar-ho en un gran equipament, la Casa de les Lletres no ha de ser només de les lletres, ens ha costat molt aconseguir les Clarisses per Arenys, ara l'hem d'omplir de cultura en totes les seves vessants, ha de ser la seu de la biblioteca però també el punt de trobada d'altres modalitats culturals, la música, la pintura, la dansa,... sense abandonar el que representa l'edifici Calisay. Això també ens permetrà reordenar altres equipaments municipals, per exemple Can Juncosa pot ser la seu dels nostres Serveis Socials, que així tindrien un emplaçament més digne que no pas ara on estan en barracons. Això també ens recorda que hem de fer un nou Pla d'Equipaments

 

Creiem en l'estalvi energètic i en l'ús de les energies renovables, posarem punts de càrrega per vehicles elèctrics i també bonificarem més l'impost de vehicles de tracció mecànica per aquests.
Creiem en la participació ciutadana, tot sabent que és una assignatura pendent, i això vol dir superar el fet que el ciutadà només té veu cada 4 anys, o que pot proposar una petita part del que es vol fer a través del pressupost participatiu. Volem donar veu a tots els ciutadans al ple municipal, adequant el reglament orgànic municipal. Crearem el Consell de Poble, per tal que diferents representants de la ciutadania puguin deliberar i intervenir en les decisions que afecten a tot el poble amb estreta connexió amb el Govern Municipal.

 

Som un poble d'acollida, i no podem passar per alt el drama que suposa el fet que cada dia arriben a Europa persones que fugen de la guerra i de la misèria, els que arriben, perquè alguns es queden pel camí. Els nostres governs no han sabut entomar adequadament aquest repte, i nosaltres hem patit les conseqüències com a poble. Hem de seguir lluitant perquè aquestes persones es puguin sentir acollits en el nostre poble com cal.

 

Som una força municipalista, i el nostre objectiu és millorar Arenys de Mar. No defugirem el debat sobre el tema nacional, però haig de dir que hi ha diferents sensibilitats al nostre grup en aquest sentit, cosa de la qual ens sentim orgullosos. El que ens uneix a tots és la defensa del dret a decidir. El dret a l'autodeterminació és reconegut internacionalment i allò que decideixi lliurement el poble català serà el camí a seguir. En l'àmbit local participem de la Plataforma Arenyenca per la Independència i sempre hem donat suport a totes les iniciatives que s'han fet per tal que els catalans puguem votar, inclús jugant-nos el coll, com quan l'1 d'octubre del 2017 la nostra regidora Isabel Roig va ser la responsable d'obrir dos dels col·legis electorals. I si cal, ho tornarem a fer.

Perquè en comú avancem més!

Som-hi Arenys!

Facebook Arenys en Comú

Tuiter Arenys en Comú

Instagram Arenys en Comú

Afegeix un comentari nou