A Arenys de Mar hi sobren llistes i hi falten persones

Llegint segons quines declaracions de membres de partits polítics locals t'adones que realment es veu millor la palla a l'ull de l'altre que no la biga en el propi. Resulta graciós que des d'una candidatura que, seriosament, no pot aspirar a més d'un regidor electe, es critiqui la decisió de l'actual alcalde de presentar-se sota un nou partit polític. 

No defenso ni critico el que pugui fer l'alcalde Fors, i puc entendre les paraules del secretari d’organització d'Unió Democràtica, l'arenyenc Benet Maimí, però gosar atacar-lo quan el que s’està fent és contribuir a saturar el nombre d'alternatives polítiques, demostrant les ànsies de protagonisme, és força patètic.

I amb això tampoc nego el dret de Solidaritat Catalana per la independència de presentar-se a Arenys de Mar. Que cadascú faci el que cregui més oportú i, si pot ser, el més interessant per a la nostra vila, però que deixi els altres tranquils.

Si es confirmen les 9 o 10 candidatures a l'alcaldia d'Arenys seria bo que tots plegats ens ho féssim mirar. Creieu que és necessari? Si no són capaços de consensuar llistes operatives per a Arenys, creieu que sabran consensuar un govern estable? 

Què pot aportar de diferent Solidaritat Catalana que no ho pugui fer la CUP? Quina millor gestió pública podrà fer la gent de l'actual alcalde que no pugui fer la gent de Josep Manel Nogueras? La gent d'ERC i ICV no podrien consensuar una llista? Tot això són exemples que podria presentar en l'ordre invers. Que ningú hi faci una lectura que no s’escau.

Si ens creiem que en un poble de 15.000 habitants compten més les persones que no pas els partits, per què aquestes ganes de presentar tantes llistes, sabent que com a molt podran sortir elegits els tres primers?

Us haig de dir que aquestes eleccions em fan una mica de mandra i això que no he deixat mai de votar des de que em varen permetre fer-ho. Tant de bo poguéssim votar amb llistes obertes, però ben obertes. Hi hauria algun cap de llista que s'emportaria alguna sorpresa desagradable.

3 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

maiolsanauja

Benvolgut Xavier,

Enviat per maiolsanauja el Dm, 17/03/2015 - 10:13

Benvolgut Xavier,

Honestament, no sé de què t'escandalitzes o per què no dirigeixes adequadament la teva crítica, irada. M'explico: durant més de 30 anys CiU i PSC (partit amb el qual vas ser-ne regidor, com a independent si vols, però regidor amb el PSC al capdavall…) no han volgut legislar una Llei Electoral pròpia, cosa que ha fet que tirem de la Llei Electoral espanyola en caràcter supletori. Per aquest motiu, per manca de poder votar en llistes obertes, i perquè Catalunya i Arenys de Mar són plurals, que molts partits polítics es presentaran el 24M. I per cert, CiU i ERC també van dir que farien una Llei Electoral pròpia; i han passat més de 2 anys, i res de res, molta boqueta i nuls fets.

A propòsit, per què tens por a la democràcia? Per què no deixes que la ciutadania s'expressi lliurement? Detecto cert autoritarisme en el rerefons de la teva queixa. Perquè si seguíssim fil per randa el teu raonament, per què s'hauria de presentar el PSC si no s'ha diferenciat en res amb CiU? El senyor Vinyes podria enrolar-se amb la iniciativa personal del senyor Fors i, ja de pas, segurament aleshores sí compartirien un projecte polític per mantenir la poltrona!

L'alternança fecunda el sòl de la democràcia, i aquest 24M tindràs l'oportunitat de veure-ho. 

Salutacions,

Maiol Sanaüja

PS: Et convido divendres a participar en les primàries obertes de Solidaritat.

https://www.facebook.com/video.php?v=1026395427389958

xfebrer

Benvolgut Maiol,

Enviat per xfebrer el Dm, 17/03/2015 - 18:32

Benvolgut Maiol,

El fons del meu escrit no és negar el dret a les persones a presentar-se en unes llistes electorals ni molt menys impedir que els vilatans puguin expressar-se lliurement. El meu escrit pretén reflexionar sobre el que a mi em sembla un error per l'excés de llistes electorals quan, crec fermament que les persones que s'hi presenten podrien anar més juntes i ser més fortes en la defensa de les idees i el bé d'Arenys.

Parlo d'alguns exemples per anar plegats, però amb això no dic que ho hagin de ser. Penso sincerament que hi ha massa afany de protagonisme, no només a Arenys, i que es pensa poc en la vila. 

Per altra banda, si has llegit altres escrits meus, sabràs que sempre he defensat la necessitat que Catalunya disposés d'una llei electoral pròpia i fins i tot vaig recollir signatures per a la ILP que Ciutadans pel Canvi va promoure i que després de sis anys ha entrat al Parlament. Realment han estat els interessos partidistes dels grans partits catalans els que no ho han fet possible fins ara.

No tinc por de la democràcia i sempre la defensaré. Vaig viure vint anys sota el franquisme, obligat a parlar i escriure en castellà, però tampoc estic content amb el model de democràcia que tenim, ni amb la manera que molts polítics se n'aprofiten per viure de la rifeta. Opinar sobre l'excés de llistes per a Arenys no és una crítica a la democràcia. Massa sovint falta estratègia, i en el cas de Catalunya ens hem pelat els dits.

Desitjo l'encert de totes les persones que han decidit oferir els seus serveis i temps per Arenys, i que entre tots siguin capaços de consensuar polítiques encertades per al bé de la nostra vila. Qui no ha viscut l'experiència li és difícil d'entendre-ho. Gràcies.

maiolsanauja

Benvolgut Xavier,

Enviat per maiolsanauja el Dc, 18/03/2015 - 17:50

Benvolgut Xavier,

Hi ha "excés de llistes" perquè el sistema electoral no respon a la demanda popular, i perquè com que CiU i PSC (partit que n'has format part, tot i que indirectament com a independent) no han resolt la Llei Electoral pròpia, ara el sistema està a punt de col·lapsar-se. De fet, ja vaig apuntar en les eleccions municipals del 2011 el que tu ara barrines, que en municipis de vora o menys de 15.000 habitants calen llistes obertes, tant per premiar com per penalitzar els candidables com també perquè entre els candidables es facin equips per consensuar les propostes.

Et llegeixo tot sovint, com també llegeixo altres arenyots que hagin tingut responsabilitats en la corporació local o no. Perquè tots som i fem Arenys de Mar. I és perquè et llegeixo, que considero que no focalitzes bé la teva queixa, i acabes passant bou per bèstia grossa en formacions que no tenen ni han tingut responsabilitats en l'objecte de la matèria. Per què no fas un escrit criticant la impostura de CiU, PSC i ERC, que s'omplen la boca sobre la participació ciutadana i no han fet mai res per fomentar-la?

I finalment, amb el teu paternalisme (vegi's "Qui no ha viscut l'experiència li és difícil d'entendre-ho.") no suscites a la reflexió ni que altres convilatans s'animin a enrolar-se en llistes electorals, sinó que beneficies que els de sempre perdurin on sempre en nom de l'experiència i discrimines els qui tot i no haver estat mai regidors sí hem ajudat d'altres regidors, com per exemple personalment n'Àlex Acero, per complementar-li les atribucions representatives que té com a tal.

Salutacions,

Maiol Sanaüja