D’ÀNGELS i ESPERITS

D’ÀNGELS i ESPERITS

Parlant d'àngels, a la Bíblia hi consten a 241 versets en els quals parlen d’àngel en singular, i 113 vegades més d’àngels en plural, amb un total de 354 passatges, repartits en els setanta-tres llibres, els quals composen les Sagrades Escriptures, amb variats gèneres literaris, quaranta autors, diferents i escrits al llarg de dos mil·lennis d’anys.

.

Entenem per àngels a éssers enviats per Déu per portar i comunicar missatges als homes i ajudar-los amb l’acció protectora de Déu.

.

Amb tot, no hi ha prou dades per poder explicar i construir completament una ciència sobre el món espiritual angèlic; qui són, com són, que fan, on s’estan. El llibre de l’Apocalipsi diu que el seu nombre és miríades de miríades i milers de milers. (Apoc, 5,11). Sant Tomàs ens diu que cada estrella, cada sol, cada planeta i qualsevol astre té un àngel encarregat per mantenir l’ordre còsmic. Altres sants en els seus escrits esmenten que totes les nacions i pobles tenen el seu àngel. Els cristians creiem que, en néixer, se’ns n’assigna almenys un. “Mireu de no menysprear cap d'aquests petits, perquè us asseguro que en el cel els seus àngels veuen constantment cara a cara el meu Pare celestial”. (Mt 18,10)

.

Segons la GEC, àngel: Esperit celestial, missatger de Déu i superior als homes. En el judaisme com éssers que lloen i serveixen constantment Déu i són al mateix temps, els seus missatgers quan vol trametre alguna cosa als homes.

.

En el Nou Testament són instruments del Regne de Déu, aparegut en Crist i subordinats a Ell. Intervenen diverses vegades en la vida de Jesús: anunciació, naixement, temptació, resurrecció i ascensió.


.

La Summa Teològica de Sant Tomàs d'Aquino: els classifica en tres jerarquies, i cada jerarquia consta, al seu torn, de tres ordes o servei potencial. Així, en ordre invers, de menys a més important:

Tercera jerarquia: 

Àngels: són els missatgers entre el Cel i la terra. Custodis dels humans.

Arcàngels: són els prínceps o caps dels àngels, es mencionen a diverses epístoles. Influeixen en els grans esdeveniments humans.

Principats: s'encarreguen de nacions senceres i d'inspiradors de l'art.

 

Segona jerarquia:

Potestats  s'encarreguen de les ideologies i de qüestions intel·lectuals.

Virtuts:envien la Gràcia.

Dominacions: manen sobre els altres àngels, no es manifesten directament als humans.

 

Primera jerarquia:

Trons: tenen l'aparença de rodes d'infinits colors, segons la visió d'Ezequiel.

Querubins: són els encarregats dels astres.

Serafins: tenen tres parells d'ales, són els àngels que envolten directament a Déu i el lloen.

.

-Pels noms i els seus significats en tenim referència de tres arcàngels, els únics esmentats a la Bíblia:

Miquel, “Qui com Déu?”. És, segons la tradició cristiana i jueva, l’arcàngel, cap dels exèrcits celestials i príncep dels àngels.

Gabriel, “ Missatger de Déu”. Anuncia a Maria que serà mare de Jesús.

Rafael, “ Medicina de Déu”. Company de viatge i guaridor de la ceguesa de Tobies i protector dels nuvis.

.

Al llibre de Tobit 12,15 manifesta: “Jo sóc Rafael, un dels set àngels que entren i s'estan a la presència gloriosa del Senyor.

 

Uriel (literalment "La llum de Déu) és el nom d'un arcàngel segons la tradició jueva i cristiana ortodoxa. Apareix mencionat al Llibre d'Henoc o l'Apocalipsi d'Esdres.

.

Si en el Nou Testament, els quatre evangelistes, Jesús no ens parlés dels àngels crec que no valdria la pena escriure quelcom sobre el tema, si no ens parles de la seva existència evident, i de la seva comesa com la cosa més normal del món, no valdria la pena parlar-ne i tenir-los en compta. També ens hi ajuden molts sants i santes de diferents segles que n’han tingut experiències espirituals; santa Gemma Galgani (1878-1903) s’hi referia entre els seus familiars i amistats, creient que tothom el veia, i parlava i l’ajudava en els seus afers. En la biografia del caputxí sant Pius de Pietralcina, (1887-1968), n’explica a mantes vegades de la seva ajuda, i que val la pena de conèixer.

A continuació una petita selecció de versets, per facilitar la seva lectura i poder-ne fer les pertinents reflexions. Uns pocs de l’Antic Testament, i en major part dels evangelistes del Nou Testament:

 

L'àngel de Déu, que caminava davant la formació d'Israel, es posà a caminar al seu darrere. També s'hi va posar la columna de núvol que els anava al davant. (Ex 14,19)

.

“Jo envio un àngel davant teu perquè et guardi pel camí i et faci entrar al lloc que t'he preparat. (Ex 23,20)

.

Nosaltres vam clamar al Senyor i ell va escoltar el nostre clam, i envià un àngel que ens va fer sortir d'Egipte. Ara som a Cadeix, població tocant al teu territori. (Nm 20,16)

.

David va alçar els ulls i veié que l'àngel del Senyor, dret entre cel i terra, apuntava contra Jerusalem amb l'espasa desembeinada a la mà. Llavors David i els ancians, vestits amb roba de sac en senyal de dol, es prosternaren amb el front a terra. (1Cr 21,16)

.

Tobies va sortir a buscar un company de viatge que estigués al corrent dels camins de Mèdia. Tot just sortit, va trobar-se amb l'àngel Rafael, dret davant d'ell, però no va conèixer que fos un àngel de Déu. (Tb 5,4)

.

Llavors el diable el va deixar, i vingueren uns àngels i el servien. (Mt 4,11)

.

“L'enemic que ha sembrat el jull és el diable. La sega és la fi del món, i els segadors són els àngels”. (Mt 13,39

.

“el Fill de l'home enviarà els seus àngels a arrencar del seu Regne tots els qui fan caure en pecat i els qui obren el mal”. (Mt 13,41)

.

“Igualment passarà a la fi del món: sortiran els àngels i destriaran els dolents dels justos”. (Mt 13,49)

.

“Perquè el Fill de l'home ha de venir amb els seus àngels en la glòria del seu Pare, i llavors pagarà a cadascú segons les seves obres”. (Mt 16,27)

.

“Mireu de no menysprear cap d'aquests petits, perquè us asseguro que en el cel els seus àngels veuen constantment cara a cara el meu Pare celestial”. (Mt 18,10)

.

“Ell enviarà els seus àngels que, al so d'una trompeta potent, reuniran els seus elegits des dels quatre vents, d'un extrem a l'altre del cel”. (Mt 2,31)

.

“Quan el Fill de l'home vindrà ple de glòria, acompanyat de tots els àngels, s'asseurà en el seu tron gloriós”. (Mt 25,31)

.

¿Et penses que no puc demanar ajut al meu Pare? Ara mateix m'enviaria més de dotze legions d'àngels. (Mt 26,53)

.

Tot d'una hi hagué un gran terratrèmol: un àngel del Senyor va baixar del cel, féu rodolar la pedra i s'hi va asseure al damunt. (Mt 28,2)

.

L'àngel digué a les dones:

-No tingueu por, vosaltres. Sé que busqueu Jesús, el crucificat. (Mt 8,5)

L'àngel li va respondre:

-Jo sóc Gabriel i m'estic prop de Déu. És ell qui m'ha enviat per anunciar-te aquestes bones noves. (Lc 1,19)

.

L'àngel li digué:

-No tinguis por, Maria. Déu t'ha concedit la seva gràcia. (Lc 1,30)

.

Però l'àngel els digué:

-No tingueu por. Us anuncio una bona nova que portarà a tot el poble una gran alegria: (Lc 2,10)

.

I de sobte s'uní a l'àngel un estol dels exèrcits celestials que lloava Déu cantant. (Lc 2,13)

I afegí: “Us ho ben asseguro: veureu obert el cel, i els àngels de Déu pujant i baixant sobre el Fill de l'home”. (Jn 1,51)

.

-Quan hagué dit això, es va enlairar davant d'ells; un núvol se l'endugué, i el deixaren de veure.  Encara s'estaven mirant fixament al cel, mentre ell se n'anava, quan se'ls van presentar dos homes amb vestits blancs  i els digueren: "Homes de Galilea, per què us esteu mirant al cel? Aquest Jesús que ha estat endut d'entre vosaltres cap al cel, vindrà tal com heu vist que se n'hi anava". (Ac 1,9-11)

.

-Quan l'àngel que li parlava hagué sortit, Corneli va fer venir dos criats i un soldat piadós, un dels seus homes de confiança, (Ac 10,7)

.

 -Tot d'una es va presentar un àngel del Senyor i el calabós s'omplí de claror. L'àngel va tocar Pere al costat, el desvetllà i li va dir:

-Aixeca't, de pressa!

Llavors les cadenes li van caure de les mans, i l'àngel li digué:

-Cenyeix-te i posa't les sandàlies.

Pere ho va fer, i l'àngel afegí:

-Posa't el mantell i segueix-me.

(Ac 12,7-8)

.

Aquesta nit se m'ha aparegut un àngel del Déu a qui pertanyo i adoro. (Ac 27,23)

Epíleg:

També s’ha escrit: L’home que té àngel se’l pot conèixer perquè deixa rastres clars i lluminosos a per tot arreu on passa. (Martí Amagat  a “l’Ombra blanca”).

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

teresaquintana

Molt ben documentat, Benet!

Enviat per teresaquintana el Dc, 04/02/2015 - 22:11

Molt ben documentat, Benet!

Gràcies!

Mª Teresa