El 13-D vam votar. Que no es/ens distreguin!

El passat 13 de desembre, 3.303 persones van acostar-se a algun dels tres col·legis electorals que es van instal·lar a Arenys de Mar per decidir sobre la independència de Catalunya. 3.303 persones van emetre un missatge col·lectiu molt clar amb la força de llur vot: les qüestions importants -i esdevenir un estat ho és!-, les hem de decidir entre tots i a les urnes. Al web de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència podeu veure els resultats de la participació a les consultes obtinguts a Arenys de Mar i, fins ara, a 461 municipis més. Això vol dir que prop de mig milió de catalans i catalanes ja hem reclamat que la política torni als seus fonaments democràtics, és a dir, a nosaltres.

Segurament serà al novembre que tindrem eleccions al Parlament de Catalunya i hores d'ara els partits continuen executant les seves campanyes predissenyades per a una normalitat pretesa i mal dissimulada, una normalitat inexistent. Aquesta setmana mateix, el president del govern espanyol J.L. Rodríguez ha dit que el desenvolupament de les autonomies ha tocat sostre, que ell no cedirà més en l'autogovern de les comunitats. Amb tot, a les enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió, més del 60 % de la població considera que Catalunya no té encara un nivell suficient d'autogovern. I alguns diaris han publicat altres enquestes en què diuen que l'independentisme, que abans situaven a cotes més baixes, arriba ja al 37 %.

Què està passant, doncs? Que l'Estat espanyol es fa el sord, com si sentís ploure, davant les nostres peticions de democràcia. Això no té res de nou, però cada cop més persones s'hi rebel·len perquè, al marge de les idees i dels sentiments que tingui cadascú, tots exigim uns mínims que l'Estat no està satisfent. Ara bé, aquest "tots" som els qui vam anar a votar -i potser també els qui no van gosar fer-ho tot i tenir-ne ganes-, però no els nostres representants polítics, que, com deia, continuen basant les seves campanyes en casos de corrupció, en el canvi de govern autonòmic o en la consulta puntual de petites qüestions que en cap cas posen en dubte el marc autonòmic.

Davant d'aquesta situació, si ells tiben la corda del poder que tenen, nosaltres estem obligats a tibar la nostra, la del poder que també tenim nosaltres i que és la força expressada pels nostres vots. No es tracta d'anar contra res ni contra ningú, sinó d'exercir la responsabilitat històrica que tenim com a poble de centrar el debat davant d'uns representants polítics atrapats en dinàmiques que no són les nostres.

Per això, si sou una de les 3.303 persones que el passat 13 de desembre van prendre's la molèstia d'acudir a les urnes per conviccions democràtiques, ara la Plataforma pel Dret de Decidir us convoca a una manifestació que és la vostra, que s'està organitzant per a vosaltres. La PDD és qui va organitzar les dues grans manifestacions que van marcar un toc d'alerta històric i un punt d'inflexió. Ara, davant el culebrot del Tribunal Constitucional, davant l'evident final de trajecte de la via estatutària i davant uns partits parlamentaris que majoritàriament no sembla que es facin càrrec de la situació, ens proposen que tots els municipis que hem fet la consulta ens unim en una nova manifestació multitudinària, que convertim els sobres que vam posar dins les urnes en una riuada de persones que compartim un lema: AUTODETERMINACIÓ ÉS DEMOCRÀCIA.

Des de la satisfacció i el record emotiu d'haver participat amb tots vosaltres en aquella festa de la democràcia que va ser el 13 de desembre, m'agradaria que ara també us uníssiu a aquesta mobilització pacífica i democràtica amb la resta de municipis que han fet la consulta com a protagonistes, però també, és clar, amb el conjunt de la ciutadania. Perquè aquells que en el seu moment no van gosar sortir de l'armari tenen ara una nova oportunitat de pujar al carro. Feu-vos-en protagonistes!

PS: Si us ve de gust recordar la festa del 13-D en imatges, passeu per aquí.

Afegeix un comentari nou